Sanditamiskombestikku saab õppida koolitusel

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti folkloorinõukogu lõbusad kadrisandid mullu Lätis sanditamisfestivalil.
Eesti folkloorinõukogu lõbusad kadrisandid mullu Lätis sanditamisfestivalil. Foto: Eesti Folkloorinõukogu

Algasid üleeestilised kadri- ja mardisandikoolitused, et aidata huvilistel valmistuda Euroopa kultuuripärandiaasta raames 9. novembril peetavaks maskeerimis- ja sanditamisfestivaliks “Hakkame santima”. Õpetust antakse ka Lääne-Viru rahvale.

Sanditamiskombestikku saavad virulased õppida Rakveres esmaspäeval, 8. oktoobril kella 13–17.15 endise maavalitsuse majas (Kreutzwaldi 5). Mardikombestiku koolitust juhendab rahvaluule magister ja rahvapärimuse koguja, eesti rahvapärimuse kooli eestvedaja Terje Puistaja, kes on pärimusõpetust jaganud nii lasteaialastele kui ka täiskasvanutele, nii eestlastele kui ka võõramaalastele.

Koolitusel käsitletakse teemasid “Rahvakalendri kombestik eesti traditsioonilises rahvakultuuris – taust, eripärad, võimalused”, “Kombestiku tseremooniamäng ja rituaalid” ja “Pärimuslikud jõu- ja osavusmängud, regilaulud, kombestikumängud, laulumängud” ning toimub sandikombestikuga seotud esemete näitus.

Üleeestilist mardisandijooksmist korraldab Eesti folkloorinõukogu koos rahvakultuuri keskusega. See on osa Euroopa kultuuripärandiaasta sündmustest ning ellu kutsutud selleks, et mitmekesised traditsioonid säiliksid elavas kasutuses.

Peale mardisandijooksmise toimub “Hakkame santima” raames mitmesuguseid koolitusi, korraldatakse rahvusvaheline sanditamiskombestiku konverents ning saab näha oma maa kombestikku tutvustavaid väliskollektiive.

Lisainfot tasuta koolituse kohta annab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu haridus- ja kultuurispetsialist Ingrid Pärnamäe. Euroopa kultuuripärandiaasta sündmustega saab tutvuda veebiaadressil www.­parandiaasta.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles