Andmekaitse inspektsioon võtab luubi alla omavalitsuste infoturbe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsustes on palju inimesi puudutavaid andmeid.
Omavalitsustes on palju inimesi puudutavaid andmeid. Foto: Peeter Langovits

Andmekaitse inspektsiooni üks prioriteetidest on tõsta haldusreformijärgsete omavalitsuste infoturbe- ja andmekaitsealast teadlikkust.

"Digiühiskonnas on oluline usaldus andmetöötluse vastu. Usalduse tekkimise eelduseks on töötajate teadlikkus," kõneles inspektsiooni peadirektor Viljar Peep. Ta viitas, et omavalitsustes on palju tundlikku isikuteavet ja just nemad on inimestele lähim hoolekande-, lastekaitse- ja eestkosteasutus, kel on palju kirjavahetust oma elanikega. "Uued küberohud aga ei ole enam ammu suurte ja rikaste organisatsioonide peavalu, vaid tabavad järjest väiksemaid asutusi ja ettevõtteid."

Tänavu juunis riigikontrolli avaldatud raportist selgus, et omavalitsuste üldine infoturbekultuur on madal ja seda nii teenistujate kui ka juhtkonna tasandil. Sageli puuduvad suunised IT-vahenditega ümberkäimiseks, neid ei ole töötajatele tutvustatud või päriselus neist ei lähtuta. Samuti on puudulik majasiseste koolituste osa ja teavitustöö.

Infoturve on kestev protsess, mis eeldab pidevat töökorralduse asjakohasuse jälgimist ja inimeste teavitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles