Uus aasta toob värske kujundusega ID-kaardid

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveamet hakkab uuest aastast väljastama uue kujundusega ID-kaarte. Kõik seni välja antud kaardid on kasutusel nende kehtivusaja lõpuni.
Politsei- ja piirivalveamet hakkab uuest aastast väljastama uue kujundusega ID-kaarte. Kõik seni välja antud kaardid on kasutusel nende kehtivusaja lõpuni. Foto: Tairo Lutter

Hiljemalt tuleva aasta 1. jaanuarist hakkavad politsei- ja piirivalveameti (PPA) teenindused väljastama ID-kaarte, millel on lisaks uuele kujundusele ka uued turvaelemendid ning kontaktivaba liides.

Uuel ID-kaardil on värvifoto, sekundaarfoto ehk dokumendifoto kordus ja ka niinimetatud läbipaistev aken. Lisaks kasutatakse ID-kaardil mitmesuguseid Eesti riigile omaseid kujunduselemente.

PPA peaeksperdi Eliisa Sau sõnul on uuel ID-kaardil kasutatud mitmeid nii palja silmaga kui ka abivahenditega nähtavaid turvaelemente. "Teraselt silmitsedes leiab kaardilt ka erinevaid pilte ja lauseid Eesti kohta," lisas ta.

Kujunduse väljatöötamisel ja turvaelementide valimisel kasutati nii PPA kui ka teiste asutuste ekspertide teadmisi.

ID-kaardi kiibile on lisatud kaks liidest: harilik kontaktne ning kontaktivaba. Kiip on suurema mahuga, võimaldades lisada sinna uusi rakendusi, näiteks ühistranspordi elektroonilise pileti või mõne teise elektroonilise tõendi.

Digiallkirja andmine ja autentimine on esialgu võimalik üksnes kontaktse kiibi abil.

Kõik seni välja antud kaardid kehtivad oma kehtivusaja lõpuni ja neid välja vahetama ei pea. Vana kujundusega valmis trükitud ID-kaarte, millele pole veel teenindustesse järele tuldud, hoitakse kuus kuud ning seejärel hävitatakse.

ID-kaarte, elamisloakaarte, digitaalseid isikutunnistusi ja diplomaatilisi isikutunnistusi hakkab järgmisest aastast tootma uus ettevõte, milleks on Prantsusmaa dokumenditootja Idemia. Viieaastase lepingu maksumus on maksimaalselt 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles