Päästeameti tuleohualased kodunõustamised vähendavad tules hukkunute arvu

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleohutusnõustamine on viimasel ajal fookuses.
Tuleohutusnõustamine on viimasel ajal fookuses. Foto: Arvo Meeks

Päästeametil valmis mahukas üle-eestiline eluruumides 2017. aasta toimunud tuleohutusalaste nõustamiste kokkuvõte.

Kokku nõustati aasta jooksul ligikaudu 18 000 kodu, sh Ida päästekeskuses 4438 kodu. Kui Eestis hinnati nõustatud kodudest väga heas korras olevateks 12% , siis Ida PK on selliseid kodusid vaid 6%. 2017. aastal toimus eluhoonetes 667 tulekahju, milles hukkus 36 inimest, mis moodustab 95% kõikidest tulesurmadest.

Tuleõnnetused saavad kõige sagedamini alguse kodust, seega on kõige olulisem ennetada tuleohtu just eluruumides, mille üheks oluliseks meetmeks on päästjate korraldatav kodunõustamine. Kodunõustamisega soovib päästeamet jõuda just abivajajateni, et oma teadmiste ja oskustega aidata neil luua tuleohutut elukeskkonda. Päästeamet alustas kodunõustamisega 2006. aastal, kui tules hukkunute arv oli 164. Kasvatades aasta-aastalt ennetustööd, ka kodunõustamise mahtu, on tules hukkunute arv vähenenud tänaseks neli korda ja eluhoonete tulekahjude arv pea kolm korda.

Ida PK ennetusbüroo nõuniku Liina Järvi sõnul on kodudes tuleohutuse seisukohalt oluline nii suitsuanduri olemasolu, inimese enda ohutu käitumine kui ka kütteseadmete ja elektrisüsteemide korrasolek. „Päästeameti Ida päästekeskuse 2017. aastal nõustatud kodudest oli suitsuandur paigaldatud 62% kodus, kuid muret teeb suur hulk tuleohutuse seisukohalt rahuldavas või lausa ohtlikus seisukorras olevaid eluruume kokku 53% nõustatud kodudest,“ sõnas Liina Järvi.

Nõustamiste käigus tuvastati, et 18% kodudest vajavad oluliste tuleohutuspuuduste tõttu korduvkülastust.

„Päästeameti abistav kodunõustamine, nagu tähelepanu juhtimine ohtlikele elektri- ja kütteseadmetele või näiteks puuduva suitsuanduri paigaldamine, on oluline ennetusmeede tulekahjude ja hukkunute ära hoidmiseks,“ lisas Liina Järvi.

2018. aastal planeerib päästeamet nõustada pea 22 000 kodu üle Eesti, suurendades nii kodunõustamiste arvu võrreldes 2017. aastaga 22% võrra. Tuleohutusalast kodunõustamist on võimalik tellida, helistades päästeala infotelefonile1524.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles