Matsimoka nimi sai kiita

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matsimoka tootmishoone asub Huljal.
Matsimoka tootmishoone asub Huljal. Foto: Kasper Mäe

Võistluse "Ehe Eesti − Eesti ettevõttele eesti nimi" tänavused laureaadid on OÜ Vaikelu tööstusettevõtte kategoorias, OÜ Teravik teenindusettevõtte kategoorias, MTÜ Sõsarõ vabaühenduste kategoorias ja OÜ Meelekoda aasta uustulnuka kategoorias.

Tööstusettevõtte kategoorias märgiti ära ka Matsimoka OÜ, OÜ Pagar Võtaks ja OÜ Minna Sahver ning teenindusettevõtte kategoorias OÜ Pilt Taskus ja taaskasutuskeskus Sahtel (MTÜ Piirilind). Samuti märgiti ära MTÜ Isade Meel vabaühenduste kategoorias ja OÜ Salamaja aasta uustulnuka kategoorias.

Võistluse "Ehe Eesti − Eesti ettevõttele eesti nimi" eesmärk on juhtida ettevõtjate ja avalikkuse tähelepanu avaliku ruumi võõrkeelestumisele ning väärtustada eestikeelseid äri- ja ettevõttenimesid.

Laureaadid valis žürii koosseisus Birute Klaas-Lang (esimees), Helle Metslang, Kadri Sõrmus, Dainis Hirv, Reili Argus, Aime Klandorf, Peeter Päll ja Ilmar Tomusk. Hinnangu andmisel lähtuti konkursi statuudis seatud tingimustest: ilus eesti äri- või ettevõttenimi on eestikeelne, kõlalt ja kirjapildilt eestipärane, kujundlik ja eristamisvõimeline; ehedal eesti ettevõttenimel on oma lugu, mis kajastab nimepaneku põhjendust, näiteks seost  ettevõtja tegevusvaldkonnaga, aja- või kultuurilooga või ettevõtja endaga.

Emakeele Seltsi juhatuse esimehe Helle Metslangi sõnul on võistlusele esitatavates nimedes järjest enam märgata nüansirikast keeletundlikkust, mis teeb žüriile valiku raskeks, aga töö nauditavaks. "Aitäh nii neile, tänu kellele need nimed on sündinud ja kasutusse juurdunud, kui ka neile, kes on neid märganud ja võistlusele esitanud," ütles Metslang.

Konkurss kuulutati välja märtsis ning kandideerida sai 15. septembrini. Võitjad selgitati välja neljas kategoorias: tööstusettevõte, teenindusettevõte, vabaühendus ja aasta uustulnuk. Võitjaid tunnustati Tartu ettevõtlusnädalal.

Emakeele Seltsi ja Eesti Keelenõukogu korraldatav ettevõttenimede võistlus sai alguse 2016. aastal ja toimus kolmandat korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles