Lääne-Virumaal saab kandideerida vabatahtlikuks seltsiliseks

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda mõis.
Jäneda mõis. Foto: Internet

Vabaühendus Eesti Külaliikumine Kodukant alustab oktoobris hanke "Vabatahtlike rakendamise koostöömudeli testimine hoolekandesüsteemis ja üle-eestiliselt rakendatava koostöömudeli väljatöötamine" raames vabatahtlike kaasamisega.

Peale Lääne-Virumaa katsetab uut laadi koostööd veel viis maakonda: Harjumaa, Hiiumaa, Põlvamaa, Pärnumaa ja Võrumaa. 

Kandideerimisel tuleb täita avaldus, mille leiab Vabatahtlike Väravast.

Kes arvutis avaldust täita ei saa, võib helistada koordinaatorile Ene Augasmäele, temaga kohtuda ning täita avalduse paberil.

Koordinaator võtab kõigi soovijatega ühendust, vesteldakse ja tehakse otsus, kas pakutu vabatahtlikule sobib. Sobilikele kandidaatidele pakutakse sissejuhatavat koolitust ja juhendamist ning võimalust vabatahtlikuna enesele ja teistele head teha. 

Vabatahtlike töö ei ole mõeldud asendama sotsiaaltöötaja teenuseid, vaid see on lisategevus, mis tavapärase hoolekandeteenuse sisse ei mahu. Vabatahtlikel on võimalus olla hoolekandeteenust vajavale inimesele seltsiliseks, saatjaks ja toetajaks lihtsamates kodutöödes, nad saavad käia inimesega juttu ajamas või jalutamas, võivad saata teda poes, ametiasutuses või mõnel üritusel.

Sellised tegevused sobivad hästi eakamatele inimestele, kel lapsed juba suureks kasvatatud ja vaba aega rohkem. Mitmel pool maailmas korraldatud uuringud näitavad, et vanemas eas vabatahtlikena tegutsevatel inimestel on parem tervis ning rahuldust pakkuvamad peresuhted kui neil inimestel, kes vabatahtlikud ei ole.

Samuti sobivad vabatahtlikeks gümnaasiumi- ja ülikoolinoored. Vabatahtlik tegevus pakub suurepärast võimalust juba noorena proovida, milline töövaldkond sobib ja milline mitte. Kutsekooli õpilane või tudeng saab vabatahtlikuna hoolekandesüsteemis tegutsedes suurepäraseid kogemusi, mis kuluvad ära edasises tööelus. Miks mitte käia oma kooli loovtöö või seminari raames vabatahtlikuks, talletades näiteks eakate inimeste lugusid, nende oskuseid ja teadmisi?

 Projektis osalema on oodatud ka kogukonnad, kes saavad nii abivajajatest teada anda kui ka vabatahtlikena oma kogukonna inimestele appi minna. Nii saab iga kogukond ise oma inimesi toetada, et abivajajad säilitaksid võimalikult kaua aktiivsuse ja tuleksid oma kodus eluga toime.

Kõigil, kel huvi tekkis, tuleks endast märku anda. Vabatahtlikele mõeldud sissejuhatav koolitus toimub juba 20.–21. oktoobril Jänedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles