Saada vihje

Veterinaaramet hoiatab saastunud munade eest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kahest farmist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonellabakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Võimalik saastumine võib puudutada Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille säilivusaeg jääb vahemikku 15.–26. oktoober. Kõnealused munad on märgistatud tootekoodiga 3EE16710 või 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt. Juhul kui tarbija on ostnud nimetatud tootekoodiga mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonellabakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Saastekahtlusega mune tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna mõlemalt poolelt korralikult küpsetada.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

• pesta käsi sooja vee ja seebiga vähemalt 20–30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist või tualetis käimist,

• toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit,

• pesta kõik toiduvalmistamisvahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,

• vältida valmistoidu asetamist nendesse nõudesse, kus on hoitud mune.

 VTA on peatanud munade väljaveo kõnealustest farmidest, kaubandusvõrgust on saastekahtlusega munad kõrvaldatud.

Märksõnad

Tagasi üles