N.R. Energy ehitab Tapale uue katlamaja

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
N.R. Energy Tapa katlamaja.
N.R. Energy Tapa katlamaja. Foto: N.R. Energy

Soojatootja N.R. Energy sai Tapa vallavalitsuselt loa Tapa Leina tänava katlamaja rekonstrueerimiseks. Enne ehitusega alustamist ootab firma vallavalitsuselt veel soojustorustiku ehitamise projekteerimistingimusi. Uus soojustorustik hakkab ühendama katlamaja ja tarbijaid olemasoleva kaugküttevõrguga.

N.R. Energy juhatuse liikme Ahto Tisleri sõnul on praegune Leina tänava katlamaja paljuski amortiseerunud ja vajab põhjalikku rekonstrueerimist, mis sisuliselt võrdub uue katlamaja ehitusega. "Plaan on katlamaja korda teha alates välisilmest kuni uue, keskkonnasõbraliku hakkpuidul töötava kütteseadme paigaldamiseni," rääkis Tisler.

Tema sõnul läheb katlamaja uuendamine plaanide järgi maksma umbes kaks miljonit eurot. Ehitusega saab pihta hakata pärast seda, kui Tapa vallavalitsus väljastab ka projekteerimistingimused uue soojustorustiku rajamiseks. 

"Pärast uue soojustorustiku projekteerimistingimuste ja ehitusloa väljastamist võtavad ehitustööd umbes aasta. Kokku 1,8-kilomeetrise trassi rajamine annab võimaluse lahendada olemasoleva kaugküttevõrgu arendamist segavad hüdraulikaprobleemid ning ühendada Tapa kaugküttevõrguga ka mitukümmend liitumise soovi avaldanud uut klienti, näiteks Universal Industries OÜ Tapa tootmiskompleks, Leonhard Weiss RTE Tapa osakonna hooned, mitmed muud Tapal tegutsevad ettevõtted, Kaitseliidu objektid, seni veel ahi- või lokaalküttel olnud kortermajad ning isegi eramud. Uued liitujad loovad omakorda eelduse soojahinna edasiseks langetamiseks Tapal," lausus Tisler. "Nii katlamajad kui ka uus kaugküttetorustik on kajastatud N.R. Energy poolt konkurentsiametis heakskiidetud tingimustel korraldatud avalikule konkursile laekunud ja konkursi võitjaks osutunud pakkumises."

Eelmisel aastal lõpetas N.R. Energy Tapal Üleviste tänaval asuva katlamaja 3,5 miljonit eurot maksma läinud ehitustööd, mille käigus rajati uus seitsmemegavatine hakkpuidul töötav põhikatlamaja ning renoveeriti varasem õlikatlamaja koos kahe põlevkiviõlil töötava katlaga koguvõimsusega 9,2 megavatti. Tapa toasooja hind on võrreldes katlamaja ehituse eelse ajaga langenud 26 protsenti.

N.R. Energyl on Tapal kolm katlamaja ning rohkem kui kaks kilomeetrit kaasaegset eelisoleeritud kaugküttetorustikku.

1997. aastal asutatud ja täielikult Eesti erakapitalil põhinev N.R. Energy varustab soojusenergiaga 23 kaugkütte võrgupiirkonda üle Eesti ja müüb soojusenergiat rohkem kui 30 mehitamata kaug- ja lokaalkatlamajast. Ettevõtte peamised kliendid on kortermajad, eramud, koolid, lasteaiad, spordihooned, kohalikud omavalitsused, tervishoiuasutused ning muud asutused ja ettevõtted.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles