Raamatukogus kõlab poeetiline Brahms

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brahmsi-kontserdi plakat.
Brahmsi-kontserdi plakat. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Lääne-Virumaa keskraamatukogus toimub 10. oktoobril kell 18 kaunis kammermuusikakontsert. Brahmsi kõige hilisema ja poeetilisema loomeperioodi teoseid esitavad klarnetist Tõnu Kalm, tšellist Indrek Leivategija ja pianist Tanel Joamets.

Kõlavad Johannes Brahmsi klarnetisonaat Es-duur op. 120 nr 2 ning trio klarnetile, tšellole ja klaverile a-moll op. 114. Selle trio kohta on öeldud, et Brahms kirjutas kolmele mängijale teose, mis tekitab tunde, nagu oleks nad kõik üksteisesse armunud.

Brahmsi klarnetile loodud kammerteoseid inspireeris ­virtuoosne klarnetikunstnik Mühlfeld. Tänu temale algas Brahmsil hiline loomeperiood, mil Brahms kirjutas oma poeetilisimad ja tundlikemad oopused.

Mõni aasta varem loodud tšellosonaat F-duur op. 99 on Brahmsi kõige kirglikum ja võimsam sonaat.

Klarnetist Tõnu Kalm on aktiivne kammermuusik ja Elleri kooli pedagoog. Indrek Leivategija on silmapaistev Eesti noorema põlvkonna tšellist, praegu Saksamaal Bambergi Sümfoonikute teine kontsertmeister.

Tanel Joamets on aktiivselt tegutsev omanäoline kontsertpianist.

Esitatav Brahmsi-kava on viimane sarjast “Brahmsi kogutud kammermuusika”, millega Tanel Joamets tähistab oma 50. sünnipäeva ja mille käigus kanti ette Brahmsi kõik 16 klaveriga kammerteost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles