15 maakonnas toimuv filmifestival saab täna avapaugu

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kino jõuab maale. Foto on illustratiivne.
Kino jõuab maale. Foto on illustratiivne. Foto: Konstantin Sednev

Tänasest 28. oktoobrini kestev filmifestival "Kino maale" toob esimest korda 15 maakonnas ja ligi 90 vaatamiskohas vaatajateni kolm värviküllast filminädalat, keskendudes animatsioonile, eeskätt tänavu kevadel oma 65. sünnipäeva tähistanud Heiki Ernitsa loomingule, kus ka katsetusi dokumentalistikaga.

"Oleme rõõmsad, et tänavu õnnestub meil olla festivali tegevustega kõikides Eesti maakondades. Kõik festivalitegevused on pühendatud Eesti vabariigile, tema 100. sünnipäevale ja neist võtab osa ligi 90 kultuuri- ja haridusasutust  üle Eesti – see on meie ühine sünnipäevakink endale, üksteisele, kõigile," rääkis festivali juht Indrek Jurtšenko.

Festivali alustavad lastele ja noortele ning 1. jalaväebrigaadi ajateenijatele mõeldud kaks eraldi töötuba, lisaks toimub konkurss. Samuti hakatakse filme näitama lasteaedades, koolides, raamatukogudes, noortekeskustes, kultuuri- ja rahvamajades, muuseumides ja nii mõneski söögikohas, ka Elroni rongides ja GoBusi bussides. Kokkuvõtteid festivalist tehakse 27. oktoobril algusega kell 15 Tapa söögikohas Roger Resto & Sport.

Festivali kavas on kaheksa programmi ja uue žanrina dokumentaalfilm – kokku ligi 40 filmi. Tänavu on fookuses Heiki Ernits, kes tähistas oma 65. sünnipäeva. Heiki Ernitsa loometööd peegeldab kolm retrospektiivi, millest kaks on mõeldud nooremale vaatajaskonnale ja üks täiskasvanutele. Nende programmidega avatakse Heiki Ernitsa loomingut teise nurga alt, kui harilikult kombeks olnud, sest laiem üldsus tunneb teda pigem "Leiutajateküla Lotte" järgi. Samuti näidatakse Eesti joonisfilmi ja nukufilmi autorite vanemaid ja uusi filme. Esimest korda on festivalil kavas koostööpartneri Dokfesti esitletud Rein Marani uus dokumentaalfilm "Peetrike Laanetagusel".

Festivali korraldavad Tapa vallavalitsus koos MTÜ-ga Tapa Linna Arengu Selts. Projekti rahastavad ja toetavad peale korraldajate veel LEADER Eesti programm, MTÜ Arenduskoda, Eesti filmi instituut, Eesti Kultuurkapitali Lääne-Virumaa eksperdigrupp, Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles