Andmekaitsjad kontrollisid omavalitsuste kodulehti

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja valla koduleht.
Väike-Maarja valla koduleht. Foto: Ekraani kuvatõmmis

Andmekaitse inspektsioon korraldas seire, mille eesmärk oli tavakodaniku pilguga kontrollida, kuidas omavalitsuste võrgulehtedel on teave avalikustatud ja kas teabe avalikustamine vastab seaduses sätestatud nõuetele. Samuti hinnati teabe leidmise lihtsust ja asutuse tegevuse läbipaistvust.

Parim võrgulehekülg kuulub inspektsiooni hinnangul Tartu linnavalitsusele, millele anti 9,75 punkti kümnest võimalikust.

Seire käigus vaadeldi kümmet liiki teabe avalikustamist. Tartule järgnesid 9,5 punktiga Türi vald ning 9,25 punkti kogunud Tallinna linn ja Jõhvi vald.

Lääne-Virumaa omavalitsuste võrgulehtedest osutusid parimateks Rakvere linna ja Tapa valla veebiväravad, mis kogusid 8,25 punkti.

Vinni valla koduleht sai hindeks 7,5, Kadrina valla oma 7, Viru-Nigula ja Väike-Maarja koduleht 6,5. Rakvere valla kodulehe hinne oli 5,25 ja Haljala vallal 5.

Andmekaitse inspektsiooni hinnangul on tulemus üle kaheksa punkti väga hea, alla viie aga halb.

Kõige rohkem puudusi esines omavalitsustel dokumendiregistrite pidamisel. Tervelt 44 omavalitsusel oli põhjust saada miinuspunkte. Peamiselt eksitakse dokumentidele juurdepääsupiirangu seadmisega. Märgitakse kas vale piirangu alus või jäetakse piirang üldse peale panemata. Näiteks dokumendid, mis on asutusesiseseks kasutamiseks või mis sisaldavad isikuandmeid või eraelulist infot inimese kohta, on dokumendiregistris avalikult kättesaadavad.

Samuti märkas inspektsioon probleeme dokumendiregistri kaudu e-kirjadele juurdepääsu võimaldamisega. Seadus nõuab, et kõik dokumendiregistris registreeritud elektroonilised dokumendid, millele ei ole kehtestatud juurdepääsupiirangut, peavad olema dokumendiregistri kaudu kättesaadavad, mida need paraku alati ei olnud.

Jätkuvalt võis leida dokumendiregistritest asutustevahelist kirjavahetust ja lepinguid, millele on asutuse töötajate kontaktandmete tõttu kehtestatud juurdepääsupiirang eraelu kaitseks. Samas on dokumendiregistritest võimalik leida füüsiliste isikute kirju, kus on avalikud nii isiku nimi kui ka kontaktandmed, mis on jällegi lubamatu. Eksimusi oli samuti piirangu tähtaja seadmisega. Näiteks oli keeld kehtestatud kohe maksimaalset 10 aastaks, kuigi seadus lubab kehtestada seda viieks aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles