Moel esietendub PiibeTeatri uus lavastus "Moe mees"

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Moe mees" etendub Moe piiritusvabrikus.
"Moe mees" etendub Moe piiritusvabrikus. Foto: PiibeTeater

16. oktoobril esietendub Moe piiritusvabrikus PiibeTeatri uus lavastus "Moe mees". Näidendi autor on Arlet Palmiste, lavastaja Erik Ruus ja muusikalises kujunduses kasutatakse Meisterjaani loomingut. Etenduses teevad kaasa piirkonna harrastusnäitlejad Albust, Amblast, Järva-Jaanist, Aravetelt ja muidugi Tapalt.

"Moe mees" on PiibeTeatri neljas lavastus. Seni on rahvani toodud Aravete kolhoosi ajaloost jutustanud "Lõikuspidu", Raimond Kaugveri elust rääkinud "Mees raamatust" ja jõululavastus "Linnusekummitus" lastele.

"Moe mees" jutustab Moe piiritusvabriku ajaloost aastatel 1907–1933, mil vabrikut juhatas selle asutaja Jakob Kurbergi poeg Arved Kurberg. Sellesse perioodi jäid tehase kõige dramaatilisemad sündmused, nagu põleng aastal 1908, esimene maailmasõda, keeluseadused, vabariigi sünd, salakaubavedu.

Välistest takistustest hoolimata suutis Kurberg vabriku siiski käigus hoida, pakkudes inimestele tööd ja arendades kogu piirkonda. Paradoksaalsel kombel toetas viinameister ise karsklasena kohalikku karskustegevust.

""Moe mees" on lugu ühest piirkonnale olulisest ettevõttest, mis peab elus püsimiseks pidevalt kohanduma poliitiliste ja majanduslike oludega," tutvustas näidendi temaatikat autor Arlet Palmiste. "See on lugu inimestest, kes võtavad vastutuse oma inimeste ja piirkonna arengu eest. Muidugi ei puudu lavastusest viinavoorimehed, kelle elulised kommentaarid ja veidi vildakad juhtumised lisavad ajatraagikale lõbusaid värve."

Etendused toimuvad 16.–19. oktoobrini algusega kell 19 Moe piiritusvabrikus. Tükki mängitakse endise piiritusvabriku tootmissaalis, kuhu mahub vaid 110 vaatajat. Piletid on müügil kohapeal. Korraldajad soovitavad inimestel soojalt riietuda, kuna saal on jahedavõitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles