Jalgrattur ja jalakäija, tehke ennast pimedal ajal nähtavaks!

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedal ajal tuleb jalakäijatel pöörata liikluses tähelepanu sellele, et nad oleksid sõidukijuhtidele hästi nähtavad.
Pimedal ajal tuleb jalakäijatel pöörata liikluses tähelepanu sellele, et nad oleksid sõidukijuhtidele hästi nähtavad. Foto: Elmo Riig

Sügisene pime aeg tähendab nii jalakäijatele kui ka jalgratturitele suuremat riski õnnetusse sattuda, kuna valgust neelav märg asfalt raskendab autojuhtidel nende märkamist. Helkuri või rattatulede puudumise korral ei pruugi autojuht aga neid üldse märgata.

Maanteeameti statistika kohaselt on tänavu pimedal ajal autolt löögi saanud 65 helkurita jalakäijat. Jalgratturid on tänavu liiklusõnnetustes viga saanud 191 korral. Seitse jalakäijat ning neli ratturit on sel aastal kokkupõrkes sõidukiga kaotanud elu.

Gjensidige kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuht Maarika Mürk tuletab kõigile jalakäijatele ning ratturitele meelde, et pimedal ajal enda nähtavaks tegemine on elulise tähtsusega.

"Uuringud on näidanud, et helkuri puudumist põhjendatakse sageli asjaoluga, et liigeldakse autoga. Samas liiklevad kõik autojuhid ka jalakäijatena näiteks parklast väljudes ja teed ületades. Jalakäijatel ning ratturitel palun arvestada asjaoluga, et  helkuri ning tulede puudumine muudab nad autojuhtide silmadele nähtamatuks. Õnnetusi jalakäijate ning ratturitega juhtub paraku sageli – iga päev saab kokkupõrkes sõidukiga viga viis jalakäijat ning üks rattur, osa neist ei pääse sellest eluga. Helkurit kutsutakse soodsaimaks elupäästjaks – ja täpselt nii see ongi," kõneles Mürk.

Liikluseeskirja kohaselt peab jalgrattal olema:

  • töökorras pidur ja signaalkell,
  • ees valge ja taga punane ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur,
  • pimedal ajal või halva nähtavuse korral ees valge ja taga punane põlev tuli. 

Liikluseeskirja kohaselt peab jalakäija:

  • halva nähtavuse korral või pimedal ajal teel liikudes kasutama helkurit või valgusallikat,
  • helkur, mida kasutab jalakäija, peab vastama standardi EVS-EN 13356 nõuetele.

Lisaks juhib kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuht tähelepanu sellele, et jalakäija peab maanteel liiklema alati vasakus teeservas ning helkuri õige asukoht on põlve kõrgusel teepoolsel küljel. Nii jalgratturi kui ka jalakäija märgatavust parandab oluliselt ohutusvest või helkurmaterjaliga varustatud eredavärviline riietus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles