Folkloori tutvustavad hõimlased Marimaalt

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõimupäevadel tutvustab Lääne-Virumaal folkloori ansambel Untšo üžara Marimaalt.
Hõimupäevadel tutvustab Lääne-Virumaal folkloori ansambel Untšo üžara Marimaalt. Foto: Untšo üžara

Hõimupäevade külalised saabuvad Lääne-Virumaale sel aastal Marimaalt.

Rahvakunstikavaga esineb folkloorikollektiiv Untšo üžara.

Untšo üžara on Morko rajoonis asuva 2019. aasta soome-ugri kultuuripealinna Šorunža folkloorikollektiiv. "Untšo" on Šorunža mari keeles, "üžara" on koit. Folklooriansambel Untšo üžara on tegutsenud alates 2010. aastast ning tutvustanud mari rahvakultuuri väga paljudel festivalidel ja konkurssidel. Kollektiivi on pärjatud arvukate auhindadega.

Mari folkloori saab näha kolmapäeval kell 19 Rakvere rahvamajas, kus ansamblil Untšo üžara on kavas hõimuõhtu koos Tarvanpää Seltsiga. Neljapäeval, 18. oktoobril kell 10.40 algab kontsert-kohtumine Kadrina keskkoolis ja kell 13 Rakke koolis.

Kaunis tava tutvustada oktoobrikuu kolmandal nädalal hõimurahvaid ja nende kultuuri sai alguse juba 1931. aastal, kuid katkes nõukogude ajal. 1988. aastal traditsioon taaselustati ning 2011. aasta märtsis võeti riigikogus vastu otsus tähistada hõimupäeva oktoobrikuu kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana, mil heisatakse riigilipud. "Ka meie oleme Lääne-Virumaal tähistanud hõimupäevi 30 aastat järjepanu ühtki aastat vahele jätmata," ütles rahvakultuuri keskuse rahvakultuuri spetsialist Pilvi Lepiksoo.

Hõimupäevade eesmärk on läbi aegade olnud kultuuri- ja hariduskoostöö Eesti, Soome ja Ungari vahel, teiste sugulasrahvaste tutvustamine ning seeläbi ka oma rahvusliku eneseteadvuse tugevdamine. Viimaste aastate hõimupäevad on enim keskendunud Venemaa soome-ugri väikerahvaste moraalsele toetamisele, et nende keel ja kultuur venestamise ja üleilmastumise tingimustes liig kiirelt ei hääbuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles