Pioneerid harjutasid pinnastõkete rajamist

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid pidasid lõhkeainetega tegelemist põnevaks.
Sõdurid pidasid lõhkeainetega tegelemist põnevaks. Foto: Ardi Hallismaa

Pioneeripataljoni nooremallohvitseride erialakursuse sõdurid õppisid sel nädalal kaitseväe keskpolügoonil pinnastõkete rajamist.

"Lõhkeainetega tegelemine on küll natuke hirmutav, aga samas hästi põnev. Augud, mida puurime, peavad olema hästi sirged ning piisavalt sügavad, et kraav tuleks õige sügavusega," ütles kursusel osalev reamees Maru-Meelis Kore. "Kõige ägedam oli näha tulemust, mida andis nii suure hulga lõhkeaine paigutamine pinnasesse," lisas reamees Kore.

Tõkete rajamiseks paigaldatakse lõhkeainelaengud vastavalt soovitavale efektile väljaarvutatud sügavusele pinnasesse, ühendatakse omavahel ning lõhatakse. Tulemuseks on pinnase läbimatuks muutumine.

"Kursuslaste ülesandeks oli rajada umbes 16-meetrine tankitõrjekraav ning viiest lehtrist koosnev lehtertõke, mõlema rajamiseks kasutasid sõdurid pinnasesse paigutatud lõhkelaenguid," ütles harjutuse vastutav leitnant Sven Pruel.

Pinnastõkete rajamise õpe on üks etapp nooremallohvitseride pioneerieriala kursusest, mille jooksul õpivad kursuslased lisaks muudele oskustele lõhkeaine käsitsemist, lõhkevõrkude koostamist, spetsiaallaengute paigaldamist ning milliseid ettevalmistusi tuleb tööde teostamiseks teha.

Pioneerieriala kursus jõuab lõpule novembri keskpaigas ning seejärel suunduvad kursuslased määratud allüksustesse nii 1. jalaväebrigaadi kui ka 2. jalaväebrigaadi koosseisu jaoülema või aspirandi ametikohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles