Veeettevõtete liit õpetab saabuvate külmade eel torusid säästma

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et vesi edaspidigi kraanist viperusteta voolaks, tasub mõned asjad enne külmade saabumist ära teha.
Et vesi edaspidigi kraanist viperusteta voolaks, tasub mõned asjad enne külmade saabumist ära teha. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti Veeettevõtete Liit (EVEL) annab enda märgukirjas lihtsaid näpunäiteid, kuidas eelolevatest külmadest ilmadest tuleneda võivaid kahjusid ära hoida.

"Külm tuleb niikuinii ja õige aeg on meenutada, et veevärkide kaitsmisega ennetate külmakahjusid," kirjutab EVEL enda märgukirjas. "Kui põuane suvi jättis paljud erakaevud veeta, siis külm lõhub torusid ja põhjustab kõigele lisaks materiaalset kahju."

Need, kes pikemaks ajaks suvekodust lahkuvad, peaksid tühjendama torustiku, veeboileri, veemahutid ja WC-poti. Ühtlasi tuleks vesi lasta välja veearvestist. Kõige kindlama tulemuse tagab kompressori kasutamine surveõhu tekitamiseks, aga asja ajab ära ka rattapump või hea kopsumaht.

Katta tuleb väljas asuva puurkaevu kaas ja torustikutrass. Selleks võib kasutada langenud puulehti, kuhjates need vaaluna trassile ja kaevukaanele. Katmisel tuleb eriti hoolikas olla toru sisenemiskohal hoone vundamendi juures, sest katmist vajab ka vundament, mis on hea külmajuht toruni, juhul kui see jääb katmata. Kui talve edenedes on õnne ja maad katab juba lumi, siis tuleks kasutada juhust ja kuhjata lund, mis on hea külmaisolaator.

"Käige hoolika pilguga üle kogu veevärk," kirjutab EVEL. "Soojustage käepäraste vahenditega kõik külmaõrnad kohad: aknad, uksed ja vundament. Ventilatsiooniavad hoidke võimalusel lahti, sest niiskus vähendab soojapidavust. Eriti karmi pakase puhul tuleb muidugi kõik avaused sulgeda. Eriti hoolikas tuleb olla veemõõdusõlmega, kus temperatuur ei tohi langeda alla kahe soojakraadi. Kaevukaas tuleb soojustada. Selleks sobib näiteks 100-millimeetrine penoplast. Lahenduseks on ka küttekeha paigaldamine veemõõdusõlme."

Kui veearvesti klaas on purunenud ja arvesti lekib, siis on kahju juba tekkinud ja sellest tuleb teavitada enda veeettevõtet. Arvestamata jäänud vesi ja lekked tekitavad kahju rahakotile. Kui pakane paugub ega anna rahu, võib veekraani ööseks nirisema jätta. Vee liikumine torustikus takistab külmumist. Siiski tuleb meeles pidada, et see on vaid lühiajaline abinõu, mis võib suurendada veearvet ja lihtsalt raiskab vett. Kui külmalainele järgneb soojalaine, siis ei saa valvsust kaotada, kuna just sel ajal on torude külmakartlikkus kõige suurem. Temperatuuride erinevusest tekkiv kondensatsioonivesi on ülihea külmajuht.

Kui torud siiski külmusid, ei tohi riskida lahtise leegiga sulatamisega, sest sellele võib järgneda veel suurem kahju, mis on tulest tingitud. Abi saamiseks tuleb pöörduda kas oma veeettevõtte või torutöid tegeva firma poole. Teadlikumad ja vastutustundlikumad omanikud kasutavad plasttorude lahtisulatamiseks spetsiaalset aurutit. Metalltorude jaoks on olemas elektriseadmed.

Kui plaanis on torustikku rajada, tuleb toru paigaldada allapoole maapinna külmumispiiri, mis sõltuvalt pinnasest on 1,5–1,9 meetrit. Sel juhul ei tohi jätta paigaldamata küttekaablit või torukoorikut. Eelistada tuleks plasttoru, mis on külmakindlam, ja konsulteerima peab spetsialistiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles