Terviserike nõudis näitusekülastaja elu

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere spordihall on maakonna suurim ja enim külastatav spordiobjekt.
Rakvere spordihall on maakonna suurim ja enim külastatav spordiobjekt. Foto: Marianne Loorents

Pühapäeva pärastlõunal tabas Rakvere spordihallis koertenäitusel viibinud 61-aastast meesterahvast terviserike, mille tagajärjel ta suri.

Sündmusele reageeriti kohapeal kiiresti. Abivajajale osutasid esmaabi ja tegid kiirabibrigaadi saabumiseni paarkümmend minutit südamemassaaži spordihalli administraator ning külastajate hulgas juhuslikult viibinud soomlasest arst. Kiirabi kohale jõudes alustasid meedikud tema elustamist. Umbes 40 minutit väldanud jõupingutustest tulu paraku polnud, sest abivajajat päästa ei õnnestunud.

Rakvere spordikeskuse juhi kohusetäitja haldusjuht Andres Uska lausus kurba juhtumit kommenteerides, et terviserikkeid ei esine nende külastajatel küll tihti, kuid arvestades spordikeskust väisavate inimeste hulka, tuleb neid siiski aeg-ajalt ette. Uska nentis, et ehkki viimane juhtum lõppes kurvalt, on spordikeskuse personal sellisteks olukordadeks valmis. Samuti on töötajad läbinud esmaabikoolituse.

Surmaga lõppenud juhtumeid on asutuse 14-aastase ajaloo jooksul esinenud kaks-kolm. Mitme inimese elu on südame ootamatu seiskumise korral suudetud päästa. Seda eelkõige tänu spordihalli seinale kinnitatud AED- ehk elustamisaparaadile. Rakvere haigla meedik Markel Pajupuu, kes on spordivõistlustel tihti meditsiinilist abi osutanud, ütles, et Rakvere spordikeskuse AED-aparaat on tõepoolest vajalik. Samasugune kohvrike on olemas mitmes maakonna spordikeskuses ja suuremates ettevõtetes.

Pajupuu ütlusel on Rakvere spordikeskuses viimase kümne aasta jooksul aparaati kasutatud südame seiskumise korral umbes kümmekonnal juhul ning see on päästnud inimelusid. "Spordikeskuses on see aparaat väga õiges kohas. Samuti võiks aparaat olla mujalgi linna käidavates ja rahvarohketes kohtades, näiteks bussijaamas ja ostukeskustes," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles