Komisjon arutab Kohtla-Järve elanike linnaõhuteemalist pöördumist

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia kaevandus. Pilt on illustreeriv.
Estonia kaevandus. Pilt on illustreeriv. Foto: Erik Riikoja

Riigikogu keskkonnakomisjon arutab kollektiivset pöördumist Kohtla-Järve linna õhu saastamise kohta, milles tuuakse esile, et õhu saaste ja ebameeldiv hais mürgitavad juba aastaid keskkonda ja seavad ohtu linnakodanike tervise.

Komisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul on vaja kiiresti astuda tõhusad sammud probleemide lahendamiseks. "Keskkonnainspektsiooni kahe aasta eest valminud uuring välisõhu kvaliteedi, lõhnahäiringu ning saateainete heitkoguste kohta Kohtla-Järve piirkonnas tõi välja probleeme põhjustanud tegurid, kuid nende kõrvaldamine või mõju vähendamine on veninud," ütles Vakra. Tema sõnul arutabki keskkonnakomisjon koos asjaomaste asutuste ja ettevõtetega õhusaaste taseme vähendamisega seotud abinõusid.

Keskkonnakomisjoni seisukoht on, et kavandatud meetmete rakendamine on kõigile tööstusettevõtetele kohustuslik, toonitas Vakra. Neljal ettevõttele, mis on seotud linna õhu saastamisega, tuleb lõhnaainete seiret aluseks võttes astuda konkreetsed sammud. Need ettevõtted on VKG Oil AS, OÜ Järve Biopuhastus, Eastman Specialities OÜ ja Novotrade Invest OÜ.

Keskkonnaameti uuemate andmete põhjal on lõhnahäiringu tase pärast rakendatud meetmeid elamupiirkondades valdavalt jäänud 11 protsendi piiresse. See on väiksem häiringutasemest, mis on kehtivate normide järgi 15 protsenti.

Arutelule "Laske meil hingata! Kohtla-Järve linna elanike pöördumine riigikogu poole" on kutsutud algatajad, Kohtla-Järve linnavalitsuse, Järve Biopuhastuse, Viru Keemia Grupi, Novotrade Invest AS-i, Eastman Specialities OÜ, keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles