Algas konkurss 2019. aasta toidupiirkonna leidmiseks

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurss aitab väärtustada head ja puhast Eesti toitu.
Konkurss aitab väärtustada head ja puhast Eesti toitu. Foto: Mailiis Ollino

Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2019. aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidu piirkonnalt Pärnumaalt.

"Kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus. Kuigi Eesti on väike, on meil uskumatult palju erilisi toite ja piirkondlikke erinevusi, mida aasta toidupiirkonna valimine aitab laiemale avalikkusele tutvustada," ütles maaeluminister Tarmo Tamm. "Toidupiirkonna tiitel annab paikkonnale uut hingamist ja aitab ka kohalikku ettevõtlust edendada."

"Kõik seniste toidupiirkondade esindajad on rõhutanud, et tiitliga on kaasnenud senisest parem koostöö toidutootjate ja -pakkujate vahel. See on aidanud leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi üritusi, tooteid ja teenuseid," lisas maaeluminister Tarmo Tamm.

"Hea näide uutest toodetest on toidumeenete konkurss, mida korraldati maitsete aasta jooksul nii Peipsi- kui ka Pärnumaal. Pärnumaa toidumeenet valiti lausa neljas kategoorias ning kokku laekus konkursile 76 toodet. See on uskumatult suur arv, mis näitab, et ettevõtted on samuti kohaliku toidukultuuri rikastamisest huvitatud ning näevad maitsete aastas head turundusvõimalust," kõneles minister.

"Kindlasti on toidupiirkonna valimine rikastanud toidule pühendatud ürituste nimekirja. Kõige eredam näide on vast eelmise aasta toidupiirkonna eestvõttel tänavu korraldatud 175 kilomeetri pikkune Peipsi Toidu Tänav. Augustikuu peonädala lõpus oli Peipsi järve ääres 175 kilomeetri pikkusel marsruudil avatud hulgaliselt kohaliku toidu pop-up-toidukohti. Loodame, et kõik piirkonnad suudavad luua enda jaoks erilise ja olulise traditsioonilise ürituse, mis toob ka pärast maitsete aasta lõppemist külastajaid piirkonna toitu uudistama," rääkis maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.

Eesti toidu piirkonna tiitli kandmiseks 2019. aastal saab taotluse esitada kuni 29. novembrini. Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul plaanitakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada. Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus.

Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli andmise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 10. detsembril 2018. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2019. aasta Eesti toidu uue piirkonna tutvustamine toimub 2019. aasta mai esimesel nädalavahetusel.

Kohaliku toidu tutvustamiseks on 2016. aastast alates valitud Eesti toidupiirkonda, mille toidukultuurile ja toidule on pööratud aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune rändkahvel. Varem on tiitlit kandnud Hiiu-, Peipsi- ja Pärnumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles