Filmifestival "Kino maale" tõmbas otsad kokku

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kino maale" sai selleks korraks läbi.
"Kino maale" sai selleks korraks läbi. Foto: Meelis Meilbaum

Tapal restoranis Roger Resto & Sport jagati tublidele noortele animaatoritele auhindu ja kiidusõnu.

Filmifestival "Kino maale" näitas kolmel nädalal filme ligi 100 näitamiskohas enam kui 20 000 inimesele, tehes nii kena kingituse Eesti vabariigi 100. sünnipäevaks.

Hubases hämaras restoranis vaadati üheskoos parimaid töötubades valminud animatsioone ning kiideti ja tunnustati tragisid tegijaid.

Festivali peakorraldaja Indrek Jurtšenko sõnul täitus sel aastal tema unistus näidata festivali filme kõigis 15 maakonnas. Ka oli tänavu noorte animaatorite hulk varasematest aastatest suurem. Rohkesti head tagasisidet on saadud ka Elroni rongides ning Go Busi bussides näidatud filmide kohta: paljudele reisijatele oli suur hea üllatus, kui pika bussi- või rongiteekonna ajal vahvaid filme näha võis.

Filme näidati enam kui 100 Eesti haridus- ja kultuuriasutuses, lisaks kümnes Go Busi bussis ja viies Elroni rongis ning Eesti kaitseväe 1. jalaväebrigaadis. Rongides nägi filme ligi 10 000 ja bussides 3500 inimest ning haridus- ja kultuuriasutuses ligi 6500 huvilist.

Filmifestivali "Kino maale" peafookus oli tänavu Heiki Ernitsal, kes tähistas märtsis oma 65. sünnipäeva. Uuendusena oli selleaastases programmis ka dokumentaalfilm – Rein Marani “Peetrike Laanetagusel”.

“Koolitustest võttis osa palju huvilisi, tööde keskmine tase on aasta-aastalt tõusnud, on palju neid, kes igal aastal osalevad, on tekkinud ka üks kindel huviliste grupp, kes end pidevalt arendavad. On tekkinud täiesti uus tase,” lisas Jurtšenko.

Festivali kavas oli kokku kaheksa põhi- ja kaks eriprogrammi ning üks dokumentaalfilm, lisaks animatsioonikoolitus ja -konkurss koolilastele ja noortele ning ajateenijatele. Koolitustest võttis osa 74 last ja noort ning 23 ajateenijat Eestist ja Suurbritanniast, kes lõid kokku 30 animatsiooni kogukestvusega 23 minutit.

Laste ja noorte animatsioonivõistluse tulemused:

GRAND PRIX – "Tõnni elumuutused", autorid Romi Tammleht, Chris Caspar Sommer, Mari-Leen Talpas, Agnete Viru

Parim Eesti-teemaline film – "Web connector", autor Sandra Karajev

Tapa valla auhind – "Eesti vanim õpetaja", autor Sabrina Karajev

Parim loodusteemaline film – "Igas heas on midagi halba, igas halvas midagi head", autorid Anna Maria Praks, Kaarin Rannu, Grete Roos, Heleriin Gunin

Parim loodusteemaline film – "Kuidas tekkis sõprus", autorid Liisbet Laigu, Adele Saamot, Delisa Valving, Käroli Vaher, Henry Heinmets, Mattias Liivamäe, Carmen Sinisoo

Parim futuristlik film – "Jää iseendaks", autor Gretel Sepre

Eripreemia – "Kiusamine", autorid Miina Matilda Risthein, Anni-Marleen Saar, Saskia Ilisson

1. jalaväebrigaadi eripreemia – "Esimene võitlus", autorid Georg Tamm, Sergo-Kaspar Klaus, Dariel Lukašenko, Kevin-Gustav Kütt, Mattias Toming, Henry Samolberg

Ajateenijate animatsioonivõistluse tulemused:

GRAND PRIX – "Maastikusõit", autorid Risto Saul, Kristo Proomet, Sergei Liiskmaa, Aleksander Solovjov, Erki Freienthal

Eripreemia –"Safety first", autorid Peeter Roop, James Stokes, Feliks Sirkas, Jürgo Pukk, Jonathan Booth

Filmifestival Kino maale loodi 2017. aastal Tapal. Tapa vallavalitsus ja MTÜ Tapa Linna Arengu Selts korraldasid aastatel 2012–2016 ka Priit Pärna animafilmifestivali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles