Metsakaitse aktivistid leidsid Lahemaa rahvuspargis märke röövraiest

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMA ettepanekul tuleb keskkonnaametil vaadata üle Lahemaa kaitseeeskiri. Pildil lageraie. Pilt on illustreeriv.
EMA ettepanekul tuleb keskkonnaametil vaadata üle Lahemaa kaitseeeskiri. Pildil lageraie. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Laupäeval, 27. oktoobril korraldas kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) Lahemaa rahvuspargis vabatahtlike aktivistide toel operatsiooni "Lahemaa rööbas", mille käigus kontrolliti Lahemaal tehtava raie õigsust ja vastavust metsaseadusele.

Päevase kontrollreidi käigus jõuti kontrollida operatsiooni "Lahemaa rööbas" käigus alla viie protsendi rahvuspargi piiranguvööndis kehtivatest metsateatistest. Aktivistid avastasid piirkondi, kus kahtlustatakse röövraiet, rikkumiskahtlustused esitati keskkonnainspektsioonile.

Pea igalt langilt leiti pinnasekahjustusi, samuti esines eraldisi, mis olid raiutud suurema pindalana, kui rahvuspargi kaitsekorralduskava lubab.

Lahemaa rahvuspargis on raietegevuse käigus pinnasekahjustuste tekitamine keelatud ning kahjustuste tekkimisel tuleb tööd kohe peatada. Samuti ei ole kuusikutes lubatud enam kui poole hektari suurused lageraied.

Kontrolli käigus tekkinud rikkumiskahtlustused edastati keskkonnainspektsioonile, olukorra parandamiseks välja töötatud ettepanekud aga keskkonnaametile.

Arvestades, et EMA kontrollis alla viie protsendi metsateatistest, tuleb kodanikuühenduse hinnangul järelevalvet kohe suurendada ning karmistada ka kaitseeeskirja. Praegu on loodusväärtuste kaitsmisel tekkinud olulisi puudujääke.

EMA esitas keskkonnaametile ettepanekud Lahemaa kaitseeeskirja parandamiseks. Sanitaarraie peab rahvuspargis olema väiksemamahuline ehk mitte üle 15 tihumeetri hektari kohta, kuna praegu raiutakse kodanikuühenduse hinnangul looduskaitseala ökosüsteemi rikastavaid puid sanitaarraiete käigus välja.

Samuti tuleb keelustada lageraie ja aegjärkne raie rahvuspargi kuusikutes ja kasutada selle asemel häilraiet või veerraiet. Turberaiega raiutava langi pindala ei tohi olla suurem kui üks hektar raiutud eralduse pindalast. Kinnistu pindalast võib kümne aasta jooksul erinevate raietega läbi raiuda 50 protsenti, kuna sel viisil on võimalik tagada rahvuspargi looduslikku mitmekesisust, jättes samas maaomanikele võimaluse teenida oma metsalt tulu.

EMA ettepaneku kohaselt tuleb ka peatada erilubade väljastamine väljaspool külmunud pinnast, sest raiete kontrollimisel on ilmnenud sagedasi pinnasekahjustusi. Praegu taotletakse aastaringseks raiumiseks eriluba ja Lahemaa rahvuspargi haldaja väljastab neid kergel käel, arvestamata faktiga, et valede ilmastikuoludega tehtud raiete käigus tekitatakse metsale raskeid pinnasekahjutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles