Geenidoonoriks saab hakata nüüd ka apteegis (1)

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 1. novembrist on võimalik geeniproove anda ka Põhjakeskuse Apothekas.
Alates 1. novembrist on võimalik geeniproove anda ka Põhjakeskuse Apothekas. Foto: Mailiis Ollino

Geenidoonoriks saada on nüüd veelgi lihtsam kui varem. Ennast on selleks võimalik vormistada ka mitmes apteegis. Lääne-Virumaal saab alates 1. novembrist vereproovi anda Rakvere külje all oleva Põhjakeskuse Apothekas.

Eesti Geenivaramu teabejuht Annely Allik ütles, et paarinädalane pilootprojekt tehti mõnes pealinna ja Tartu apteegis. "See osutus tõepoolest väga edukaks. Inimesed leidsid, et väga mugav on näiteks laupäeval või pärast tööpäeva lõppu minna kaubanduskeskusest läbi. Tulemus oli see, et need kolm apteeki, mis mõned tunnid õhtuti ka geeniproove kogusid, võtsid vastu kolme nädalaga üle 4000 uue geenidoonori. Seda on rohkem, kui ükski suur haigla eraldiseisvana sama aja jooksul tegi," rääkis Annely Allik.

Alates suvest on saanud geeniproove anda ka Rakvere haigla verevõtukabinetis, seda võimalust on nelja kuu jooksul kasutanud 1363 inimest.

"Apteegist aga on veelgi lihtsam läbi astuda, seega lihtsustab see rakverlaste geenidoonoriks hakkamist veelgi, kuna apteegi kogumispunkt on avatud õhtusel ajal ja ka laupäeviti," nimetas Allik.

Aega pole vaja broneerida ei Rakvere haigla verevõtukabinetis ega apteegis. Kohapeal saab täita pabernõusoleku vormi, kuid ankeeti vormistada ja digiallkirjaga nõusolekut anda on võimalik ka enne veebilehel www.geenidoonor.ee.

Apteegis võtavad vereproovi SYNLAB-i verevõtjad tööpäevadel kella 16–19 ja laupäeval kella 11–16.

Praeguseks on rohkem kui 76 000 inimest oma nõusoleku andnud ja vereproove on laekunud 63 000.

Naisi on Eesti Geenivaramuga liitunute seas palju rohkem kui mehi. "Geeniuuringute seisukohalt ei ole sellest midagi, sest reeglina ei ole uuringutes kõik andmed korraga kasutusel, vaid tehakse valim uuringualustest. Sellegipoolest võiks naistele südamele panna, et nad kutsuksid kaasa oma mehi geenivaramuga liituma, sest mehed kuulavad, mis naised ütlevad. Ja mehed kardavad ju arsti,” rääkis Annely Allik.

Eesti vabariigi juubeliaastal kogutakse geenivaramusse 100 000 inimese andmed, seega 2018. aasta lõpuks on Eestis 152 000 geenidoonorit. Uutele geenidoonoritele tehakse geenikaart, mille alusel saab edaspidi hinnata personaalseid haigusriske ja ravimite sobivust. Geenivaramu andmebaasis olevad geeniandmed on kavas lähiaastatel integreerida igapäevameditsiiniga. Projekti eesmärk on anda hoogu personaalmeditsiini arendamisele Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles