Täna algas hundijahi hooaeg

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa Kloodi külla tegid hundid tänavu kaks rüüsteretke.
Lääne-Virumaa Kloodi külla tegid hundid tänavu kaks rüüsteretke. Foto: Kasper Mäe

Keskkonnaamet kinnitas hundi esmaseks küttimismahuks 24 looma. Kuna hallivatimeeste arvukus on langenud, on ka tänavune küttimismaht mullusest väiksem.

Täna algava hundijahi hooaja jooksul on plaanis jagada küttimismaht välja mitmes osas, esimeses osas on Mandri-Eestis lubatud küttida 22 ning Saaremaal kaks hunti, edastas keskkonnaamet. "Sel aastal on esmane küttimismaht suunatud nendesse piirkondadesse, kus huntide ründed koduloomade vastu on olnud kõige intensiivsemad. Seeläbi soovime vähendada edasiste hundikahjude teket. Järgnevates etappides määrame küttimismahud ka ülejäänud piirkondadesse, et ennetada hundikahjusid ka mujal," rääkis keskkonnaameti jahinduse ja veeelustiku büroo juhataja Aimar Rakko.

"Möödunud aasta seireandmete ning küttimissurve jaotuse põhjal näitab keskkonnaagentuuri prognoos hundi arvukuse kuni 25-protsendilist langust. See peegeldub ka tänavuste hundikahjustuste väiksemas mahus ning seetõttu tuleb küttimismaht võrreldes eelnevate aastatega oluliselt väiksem," selgitas Rakko.

Keskkonnaagentuur tegi keskkonnaametile ettepaneku alustada eeloleval hundijahi hooajal küttimist uutel ohjamisaladel. Kui varem piirnesid ohjamisalad maakonnaga, siis uue süsteemi järgi on alasid 20 ning enamik neist ulatuvad mitmesse maakonda. Ohjamisalade moodustamisel arvestati eelkõige hundile sobivaid elupaiku ja nende sidusust ning alade piirid jälgivad suures osas jahipiirkondade piire. Lisaks arvestati loodusmaastike paiknemist, hundiasurkondade paiknemist ja liikumist ning hundirünnete kohti.

Uute ohjamisalade ulatuse ja küttimise korralduse kohta soovis Eesti Jahimeeste Selts täiendavat infot, ning kuna sellise olulise ja põhimõttelise muudatuse saab rakendada vaid koos sihtrühmaga, korraldatakse ohjamisalade lõplikuks kinnitamiseks veel mõni arutelu. Kokkuleppe saavutamisel väljastatakse täiendav küttimislimiit ning sarnaselt varasemate aastatega täiendatakse seda vastavalt jahipiirkondadest info laekumisele.

Hooaja alguses on siiski võimalik juba paljudes piirkondades hundijahti pidada.

Huntide arvukuse ohjamisel lähtutakse suurkiskjate kaitse- ja tegevuskavas seatud eesmärgist säilitada Mandri-Eestis 2018. aastaks keskmiselt 20 hundi pesakonna olemasolu koos populatsiooni võimalikult ühtlase jaotumusega sobilike elupaikade vahel. Hundi tekitatud kahjustuste arv on võrreldes eelmise aastaga kolmandiku võrra kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles