Lõhejõgedel on tuvastatud hulk rikkumisi

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loobu jõgi Joaveskil. Pilt on illustratiivne.
Loobu jõgi Joaveskil. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Selle nädala alguses tabasid Harjumaa inspektorid Loobu jõel kaks elektriga kala püüdnud meest. Keskkonnainspektsiooni teatel on ka teistes mereäärsetes maakondades tuvastatud lõheliste kudeajal mitmeid rikkumisi.

Loobu jõel märkasid inspektorid 5. novembri öösel kahte liikuvat valguslaiku. Lähemale jõudes oli paadis näha kahte kummipükstes meest, kellel olid käes kahvad. Inspektorid lasksid valgusraketi ja andsid isikutele korralduse kontrollimiseks kaldale tulla, mille peale hakkasid mehed teisele kaldale põgenema.

Inspektorid hüppasid vette ja tabasid ühe meestest, kes oli varustatud elektripüügiks vajalike vahenditega (jalgade ja keha küljes juhtmed ja taskus aku).

Inspektorid kutsusid abijõudu keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroost ja politseist. Kohale tulnud politseipatrull tuvastas kinnipeetu isiku, seejärel leidis politseikoer ka põgenema pääsenud röövpüüdja.

Kuna isikud osutasid inspektoritele füüsilist vastupanu ja üritasid põgeneda, tuli kasutada käeraudu.

Röövpüüdjad olid jõudnud püüda viis meriforelli, ühe haugi ja kaks harjust. Keskkonnakahju püütud kalade pealt on ligi 2000 eurot ja see tuleb meestel hüvitada lisaks väärteo korras määratavale trahvile.

Elektripüük on keelatud ja seda loetakse tõsiseks püügirikkumiseks, mille puhul on kahjumäär kümnekordne, see tähendab ühe lõhe eest 960 ja meriforelli eest 300 eurot. Harjuste püük on Eestis täielikult  keelatud.

Oktoobri keskel, kui lõhejõgedel hakkas kehtima täielik püügikeeld, tabasid Harjumaa inspektorid Pirita jõel kaks harpuunpüssiga lõhelisi püüdma tulnud allveekalastajat.

Sel sügisel on Harjumaal lõheliste ebaseadusliku püügi tõttu alustatud kuut väärteomenetlust ning hoiule võetud hulk püügivahendeid.

Lääne-Virumaal, kus on mitu suuremat lõhejõge, on inspektorid tänavu sügisel alustanud ebaseadusliku lõhepüügi tõttu kümmet väärteomenetlust.

Põhjuseks on olnud jõe suudmealale seatud nakkevõrgud, ebaseaduslik püük käsiõnge või isevalmistatud konksuga. Seitsmel korral on veekogudest leitud selguseta kuuluvusega püügivahendeid.

Ida-Virumaal on lõheliste kudeajal tuvastatud kaks rikkumist, milleks oli spinninguga püük Purtse jõel.

Lõhejõgedel kehtib püügikeeld novembri lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles