Kaks kanget naist valiti sajandi raamatukoguhoidjate sekka

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa-Ann Düüna.
Liisa-Ann Düüna. Foto: Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing kinkis Eesti riigile 100. sünnipäevaks virtuaalnäituse “Sajandi raamatukoguhoidjad”, mille eesmärk on tutvustada ja väärtustada raamatukoguhoidja ametit, näidates muutusi Eesti raamatukogudes karismaatiliste raamatukoguhoidjate kaudu.

Muutumises on nii raamatukogud kui ka raamatukoguhoidja professioon. Kuna hinnangu andmiseks on vaja ajalist perspektiivi, esitletakse näitusel raamatukoguhoidjaid, kelle panus jääb 20. sajandisse. Just nemad on rajanud vundamendi, millele ehitatakse nüüdset, 21. sajandi raamatukogu. Tihti on just kohalik raamatukoguhoidja – maa sool – olnud see, kes tulevase andeka kirjaniku või kuulsa teadlase fantaasialennule esimese hoo sisse on lükanud.

​Sajandi raamatukoguhoidjate hulka on valitud ka kaks kanget Lääne-Virumaa naist: Liisa-Ann Düüna ja Aime Kinnep.

Liisa-Ann Düüna oli Lääne-Virumaa keskraamatukogu kauaaegne direktor aastatel 1971–2005. Teda tunti kui inimest, kes oli oma tööle ja erialale jäägitult pühendunud. Düüna elutöö krooniks sai Lääne-Virumaa keskraamatukogule uue hoone rajamine ja selle avamine lugejatele 1998. aastal. Selleni jõudmine nõudis aastatepikkust tööd ja erakordset visadust. Ühte hoonesse koondati seni eraldi paiknenud ning korduvalt kolinud täiskasvanute raamatukogu ja lasteraamatukogu.

Liisa Düüna oli veendunud: “Iga muudatus raamatukogus peaks tooma kasu lugejale. Vastupidine on kurjast. Lugeva inimese sõbrast ja nõuandjast raamatukogust on saanud tasakaalukunstnik, kes balansseerib infoühiskonda astumise ja sulgemisohu piiril.”

Aime Kinnep asus pärast keskkooli lõpetamist 1966. aastal tööle Liigvalla raamatukogu juhatajana. Aastatel 1975–2007 töötas ta Rakke raamatukogu juhatajana ja 2008–2017 Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi raamatukogu juhatajana. Rakke valla aukodanikuks valitud Aime Kinnep on tunnustatud koduuurija ja tarmukas kogukonnatöö tegija.

Aime Kinnep.
Aime Kinnep. Foto: Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles