New Yorgis kõlab eestlaste esituses Arvo Pärdi looming

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis kõlab Arvo Pärdi looming.
New Yorgis kõlab Arvo Pärdi looming. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustas koos Tallinna Kammerorkestriga reedel kontsertreisi Põhja-Ameerikas, nii kuulevad newyorklased pühapäeval Bachi ning Pärdi loomingut.

Dirigent Tõnu Kaljuste käe all esinev liitkoosseis on kaasa võtnud mitmekesise repertuaari koguni kolme erineva kavaga, kus Eesti heliloojatele sekundeerivad nii Austraalia nüüdismuusika looja kui ka baroki- ja renessansiajastu meistrid.

Pühapäeval kõlabki New Yorgi Troy Savings Bank Music Hallis Johann Sebastian Bachi ja Arvo Pärdi looming. Teisel New Yorgi kontserdil St. Ignatius Loyola kirikus, mille suurepärase akustika tunnistajaks oli filharmoonia kammerkoor ka eelmisel aastal, pakutakse publikule Arvo Pärdi täispikka programmi.

Lääneranniku kontserdipaikades kõlab samuti Pärdi, aga ka Carlo Gesualdo, Brett Deani ja Lepo Sumera muusika, mida esitatakse 14. novembril Stanfordi ülikooli Bing Concert Hallis ja 16. novembril California ülikooli UC Santa Barbara Campbell Hallis. Turnee lõpeb kontserdiga 17. novembril USA Los Angelese UCLA Royce Hallis, mis võõrustab maailma tippartiste. Selles olulises esinemispaigas andis filharmoonia kammerkoor kontserdi ka eelmisel aastal.

Santa Barbara California ülikoolis viib Tõnu Kaljuste läbi meistriklassi, kus filharmoonia kammerkoor esitab Veljo Tormise ja Arvo Pärdi teoseid, et tutvustada nende eesti heliloojate ainulaadse loomingu eripära ning selle tõlgendamise võimalusi ja nüansse.

Turnee korraldab New World Classics, mõlema Eesti muusikakollektiivi agentuur USA-s, ja Kerby Lovallo, kellega tehakse edukalt koostööd juba alates 1995. aastast. Selle aja jooksul on Eesti muusikutel välja kujunenud oma teadlik publik, kes tunneb suurt huvi Eesti muusika vastu, ja seda näitavad ka täissaalid.

Filharmoonia kammerkoori jaoks on see kontserdireis USA-s juba kuueteistkümnes, kusjuures viimasel seitsmel aastal on Atlandi ookeani taga kontserte antud koguni igal hooajal nii a cappella-kavadega kui ka koos Tallinna Kammerorkestri, ERSO ja Los Angelese filharmoonikutega, esinedes sellistes suurepärastes kontserdisaalides, nagu Los Angelese Walt Disney kontserdimaja, New Yorgi Carnegie Hall, Metropolitani kunstimuuseum ja Washingtoni Kennedy keskus.

Filharmoonia kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester annavad tänavu ühised kontserdid EV 100 auks veel Budapestis ja Varssavis.

Turnee kestab kuni 19. novembrini. Kümne päeva jooksul antakse nii ida- kui lääneranniku kontserdipaikades kokku viis kontserti, tähistades Eesti riigi 100. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles