Nelikümmend klassitäit õpilasi ootab külalisõpetajaid

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaalt pärit Kelly Nevolihhini tööd avariipolitseinikuna iseloomustavad asjad.
Lääne-Virumaalt pärit Kelly Nevolihhini tööd avariipolitseinikuna iseloomustavad asjad. Foto: Erakogu

Novembris toimuvale Tagasi Kooli karjäärikuule on õpetajad pakkunud 950 aega üle Eesti, mil koolid võtavad vastu külalisõpetajaid.

Lääne-Virumaal ootab külalisõpetajaid tundidesse ligi 40 klassitäit õpilasi. Näiteks otsitakse inimesi, kes seoksid oma töö matemaatika, loodusõpetuse või inimeseõpetuse tunniga. Palju on ka klassiõpetajate tunde, mis tähendab, et oodatud on kõikide valdkondade inimesed. Külalisõpetajaid oodatakse nii Haljalasse, Lasilasse kui ka näiteks Rakverre. 

"Täna on karjäärikuul olemas 200 külalisõpetajat, nii et sajad õpetajad ootavad veel kiiresti külalisõpetajaid tundidesse," ütles MTÜ Tagasi Kooli juht Teibi Torm. Enim oodatakse inimesi, kes kasutavad töös eesti keele, matemaatika ja geograafia tundides õpitut, ent tunde saab broneerida kõikides õppeainetes.

22 protsenti kaheksanda ja 25 protsenti 11. klasside õpilastest ei tea, mida nad pärast kooli lõppu edasi teha tahavad, selgus üldhariduskoolide rahuloluküsitlusest. See viitab muu hulgas asjaolule, et tihti puudub õpilastel ettekujutus, mida üks või teine eriala endast kujutab. Karjäärikuu külalistundides on kõigil võimalus tutvustada oma töö eri tahke ja aidata nii õpilastel hilisemaid valikuid teha.

Külalistunni andmiseks pakub Tagasi Kooli välja lihtsa ja uudse viisi – teha kümnest asjast, mis iseloomustavad külalisõpetaja ametit, flat lay ehk lameda pinna pilt. "Seda näeb palju sotsiaalmeedias, eriti just Instagramis, kus ka õpilased tegutsevad. Miks mitte seda hariduses kasutada," sõnas Torm. Foto võiks kuvada külalistunni ajal seinale, ent samal ajal need kümme asja võimalusel ka tundi kaasa võtta. "Seda viimast on eriti soovitanud just meetodiga tutvunud õpetajad. Asjade vaatlemine ja katsumine tekitab õpilastes väga suurt huvi," ütles Torm.

Karjäärikuul osalemiseks saab külalisõpetaja valida tunni aja ja teema Tagasi Kooli kodulehelt. Külalistunde saab broneerida 26. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles