Ohtlike jäätmete kampaania ajal saab vanad autoromud tasuta ära anda

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoromu saab tasuta loovutada.
Autoromu saab tasuta loovutada. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala tänavune teema on ohtlikud jäätmed. Eesti võtab sel korral fookusesse hüljatud ja lagunevad autod ehk autoromud. Kuni 2. detsembrini viivad Eesti Autolammutuse Liit ja Kuusakoski AS romud üle Eesti tasuta ära.

Romusõiduk on ohtlik jääde, mida tohib käidelda ainult ettevõte, kel on selleks õigus. Teisisõnu tuleb see viia kas autode maaletoojale või käitlusluba omavasse ettevõttesse.

"Igasuguste jäätmete jõudmine õigesse kohta on vajalik selleks, et vältida ökosüsteemide hävingut ja suunata võimalikult palju materjale uuesti ringlusesse. Ohtlikud jäätmed on ses mõttes keerulisem grupp, et inimesed kas ei tea, millised need on, või siis ei tea, kuhu need viia. Meie selle nädala eesmärk on korrutada ohtlike jäätmete põhitõdesid seni, kuni need meelde jäävad ja selgeks saavad," selgitas keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma 2. detsembrini kestva kampaania tagamaid. "Aias, metsatukas, linnatänaval kasutult seisev romu ei riku mitte ainult vaatepilti, vaid on ohtlik ka keskkonnale. Oma vanale autole saab kinkida uue elu, andes ta sinna, kust tollest tehakse midagi uut."

Ohtlike jäätmete kampaania käigus viivad autoromusid ära Eesti Autolammutuse Liit ja Kuusakoski AS.

Keskkonnaministeerium rõhutab, et kindlasti ei tohi romu omaalgatuslikult lammutada ega anda seda nii-öelda suvalisele inimesele, kel pole ohtlike jäätmete käitluslitsentsi ega jäätmeluba. See on seadusega keelatud ja ka karistatav.

Ohtlikud jäätmed on jäätmed, mis oma kahjuliku toime tõttu võivad olla ohtlikud tervisele, varale või keskkonnale. Neid leidub ohtralt ka kodumajapidamises – aegunud ravimid, elavhõbedaga kraadiklaasid, kodukemikaalid, rotimürk ja muud biotsiidid, patareid ja akud ja palju muud.

Elanikkonnalt ohtlike jäätmete kogumiseks on kohalikud omavalitsused korraldanud ohtlike jäätmete kogumisringe, mille kohta saab täpsemat informatsiooni kohaliku omavalitsuse veebilehelt või telefoni teel. Ohtlikud jäätmed saab ära anda lähimasse jäätmekäitlusjaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles