Maakonna endine politseijuht: politsei on juba kriisis

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa endine politseijuht Enn Kuusik juhtis 50 eluaasta täitumisel maakonna korravalvureid veel kümme aastat ja jäi alles siis välja teenitud eripensionile.
Lääne-Virumaa endine politseijuht Enn Kuusik juhtis 50 eluaasta täitumisel maakonna korravalvureid veel kümme aastat ja jäi alles siis välja teenitud eripensionile. Foto: Arvet Mägi

Novembri alguses tähistas politsei 100. aastapäeva ja riigi politseijuht Elmar Vaher oli sunnitud tõdema, et korravalvurid sisenevad kriisiaega.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri avaldus oli tingitud asjaolust, et lähiaastatel täitub umbes 900 politseinikul nõutav staaž, et minna välja teenitud eripensionile. Politseinike arv ei ole aga praegugi teab mis suur ja paar aastat tagasi tunnistas Vaher, et ressursi puudusel politsei kõiki kuritegusid uurida ei saa.

Lääne-Virumaa endise politseijuhi Enn Kuusiku hinnangul ongi politsei juba kriisis. Seitsmekümneaastane Kuusik töötab jätkuvalt politseis, olles PPA logistikabüroo Ida majandustalituse spetsialist.

Kuusik ütles, et oleks võinud 50 aasta täitumisel minna eripensionile juba 20 aastat tagasi. Aga ei läinud. Kümme aastat kandis ta veel maakonna politseijuhi mundrit. Alles siis läks politseipensionile, vahetades mundri teenistuja riietuse vastu.

Kuusiku hinnangul kasutab enamik nüüd pensioniikka jõudnud politseinikke võimalust ära. Samas tunnistas Kuusik, et pole näinud ühtegi 50-aastast politseipensionäri käed rüpes istuvat. Kõik nad jätkavad tööd kuskil mujal.

Enn Kuusiku sõnul toetab ta siseminister Andres Anvelti pakutud varianti, et olukorra leevendamiseks tuleb muuta seadust ja lubada politseipensionäridel jätkata tööd mundris, makstes neile nii töötasu kui ka pensioni.

Kuusiku sõnul on tal inimestega rääkides jäänud mulje, et siseministri pakutud meede ei pruugi soovitud tulemust tuua. Maakonna endise politseijuhi ütlusel ei ole ta kindel, et politseipensionärid soovivad jätkata mundris töötamist. Seda politseis tehtud ümberkorralduste ja sisepingete tõttu. "Politsei on üsna räsitud," lausus Kuusik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles