PRIA alustab üleminekutoetuste maksmist

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleminekutoetuste maksmist alustatakse homme.
Üleminekutoetuste maksmist alustatakse homme. Foto: SCANPIX

Homme alustab PRIA tänavuste põllumajanduskultuuri ja heinaseemne üleminekutoetuste maksmist. Esimesel päeval jõuab toetuse saajateni 3517 maksega 5 381 946 eurot.

Kokku on 38-le heinaseemne üleminekutoetuse taotlejale praeguseks määratud 14 986 eurot, 4361-le põllumajanduskultuuri üleminekutoetuse taotlejale 5 536 053 eurot.

Käesoleval aastal kinnitas PRIA põllmajanduskultuuri üleminekutoetuse ühikumääraks 8,90 eurot, heinaseemne üleminekutoetuse ühikumääraks 13 eurot ühiku kohta.

Üleminekutoetusi rahastatakse Eesti riigi eelarvest tänavu 18,4 miljoni krooniga. Loomadega seotud üleminekutoetused maksis PRIA välja juba juunikuus. Põllumajanduskultuuri ja heinaseemne üleminekutoetuste taotlemine lõppes 15. juunil, nendeks toetusteks on eelarves ligi 5,57 miljon eurot.

"Tavaliselt on PRIA maksnud põldudega seotud üleminekutoetusi detsembris samaaegselt otsetoetustega. Tänavu pani põud põllumehed majanduslikult keerulisse olukorda ja PRIA pingutas, et alustada toetuste maksmisega võimalikult vara," ütles PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trell. Suurem osa taotlejaid saab üleminekutoetused kätte kohe esimesel maksepäeval.

Üleminekutoetused ei ole otseselt seotud taotlejate praeguse tootmisega, vaid neid toetusi on võimalik saada taotlejale määratud või omandatud toetusõiguste ühikute alusel. Toetusõigused põhinevad varasematel taotlusperioodidel asjakohaste toetuste taotluste menetlemise käigus kindlaks tehtud ühikutel. Andmed määratud toetusõiguste kohta 2018. aasta jaanuari seisuga on avaldatud PRIA kodulehel.

Alates 3. detsembrist jõuavad põllumajandustootjateni paari nädala jooksul hektaripõhised otsetoetused ja piimalehma kasvatamise otsetoetus – ka need toetused määratakse ja makstakse välja tavapärasest varem. Viie otsetoetuse tänavune eelarve on kokku 133,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles