Riigikogu võttis vastu ÜRO globaalse ränderaamistiku avalduse

Marju Lina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser.
Välisminister Sven Mikser. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu võttis eilsel täiendaval istungil 41 poolt- ja 27 vastuhäälega vastu 39 riigikogu liikme esitatud riigikogu avalduse „ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta“.

Riigikogu avalduses „ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta“ on kirjas, et ÜRO globaalne ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, seda on rõhutanud ka Eesti vabariigi õiguskantsler. See on ÜRO liikmesriikide poolt ühiselt läbi arutatud deklaratsioon, mis annab võimaluse parandada rahvusvahelist rändealast koostööd, sealhulgas ennetada ebaseaduslikku rännet ja võidelda inimkaubanduse ja -smugeldamisega ning kaitsta Eesti inimeste õigusi välisriikides. Riigikogu rõhutab avalduses globaalses ränderaamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Avalduses tuuakse välja globaalse ränderaamistiku põhimõtted, mida riigikogu rõhutab. Riigikogu väljendab lootust, et globaalses ränderaamistikus nimetatud eesmärgid aitavad kaasa ebaseadusliku rände vastu võitlemisele ja selle vähendamisele, leevendades muu hulgas negatiivseid tagajärgi selle ohvrite jaoks.

Avalduse kohaselt toetab Eesti vabariigi riigikogu ÜRO globaalse ränderaamistiku vastuvõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles