Raamatukogus avaneb mälumaastik

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändnäituse plakat.
Rändnäituse plakat. Foto: Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Lääne-Virumaa keskraamatukogus saab vaadata rändnäitust “Et rada ei rohtuks”, mis avab jutuvestmise traditsiooni.

2017. aasta suvel rändasid jutuvestja Piret Päär ja fotograaf Maarja Urb Eestis ringi ja kogusid mälestusi 20. sajandi jutuvestmise traditsiooni kohta.

“Minu lapsepõlv oli täis lugude jutustamist. Ema ja isa rääkisid tõestisündinud lugusid ja vanu rahvajutte. Üks vendadest jutustas raamatuid ümber, teine aga muinasjutte. See oli elu loomulik osa, koosolemise kvaliteet. Mul oli õnn sündida aega, kus jutuvestmise traditsioon oli ka külakogukonnas veel elus. Autolavka, piimapukk, bussipeatus, talgud, kolhoosi- ja sovhoositöö – kõik see andis inimestele võimaluse kokku saada, jutustada ja kuulata,” rääkis näituse idee autor jutuvestja Piret Päär.

Näitusele on välja nopitud vaid mõned mälestuste killukesed, mis ehk aitavad juhatada vaataja tema oma mälumaastikule. Tore, kui sellest äratundmisest sünniks mõnus jutustamine lähedaste seltsis või tekiks soov külastada oma suguvõsa vanasid, kinkida neile natuke aega ja kuulata lugusid.

Näituse on kujundanud Kristi Kangilaski.

“Et rada ei rohtuks” jääb avatuks 22. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles