Eraisikud saavad tulumaksuvabalt vee ja kanalisatsiooniga liitumiseks toetust küsida

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskanalisatsiooniga liitumiseks toetust saades ei pea sellelt enam tulumaksu maksma.
Ühiskanalisatsiooniga liitumiseks toetust saades ei pea sellelt enam tulumaksu maksma. Foto: Marko Saarm

Enam ei pea eraisikud keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumiseks või kogumismahuti paigaldamiseks toetust saades tulumaksu maksma. Äsja jõustus tulumaksuseaduse muudatus, tänu millele saavad ka juba varem toetatud isikud tulumaksuosa KIK-ilt tagasi.

KIK-i nõukogu esimehe ja keskkonnaministri Siim Kiisleri väitel lõpeb tänu juunis käivitunud toetuse taotlemise võimalusele ja nüüd lisandunud tulumaksuvabastusele peagi paljudes kodudes ära ebakvaliteetse joogivee tarbimise aeg. "Muutsime ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumise inimestele kättesaadavamaks, kuna suure osa kuludest saab nüüd kanda KIK-i abiga. Praeguseks on toetatud juba enam kui 800 majapidamist, kes peagi saavad hakata tarbima kvaliteetset joogivett ning kelle reovesi ei ohusta enam keskkonda."

"Muudatuse elluviimine oli KIK-i ja keskkonnaministeeriumi, samuti riigikogu rahanduskomisjoni ja rahandusministeeriumi ühine suur jõupingutus. Tänan selle eest kõiki! Kui varasemalt arvestati toetuse väljamaksmisel toetusest maha tulumaks, siis nüüd seda enam ei tehta," sõnab KIK-i juhataja Veiko Kaufmann.

"Juba toetuse saanud isikutele kannab KIK tulumaksu tagasi veel 2018. aasta jooksul. Samuti tühistab KIK juba deklareeritud tulu maksu- ja tolliametis toetuse saanud isikutel, see tähendab, et seda toetust ei arvestata enam saadud tulu hulka. KIK ei maksa tulumaksu tagasi neile, kes volitasid veeettevõtjat taotlust esitama. Sellisel juhul kannab KIK tulumaksu veeettevõtjale, kes teeb tasaarvelduse toetust saanud isikuga."

Toetust vee ja kanalisatsiooniga liitumiseks saavad taotleda nende piirkondade elanikud, kelle majapidamine asub reoveekogumisalal, mille reostuskoormus on üle 2000 tarbija. Seda, kas elukoht asub vastaval reoveekogumisalal, saab kontrollida KIK-i kodulehelt otsingumootorist. Ühe kinnistu kohta võib esitada ühe taotluse. Toetuste summad jäävad vahemikku 1382–3792 eurot.

Eraisikute taotlusi ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumiseks või reovee kogumismahuti paigaldamiseks on tänaseks KIK-ile laekunud 1001 summas 2,8 miljonit eurot. Nendest on positiivse rahastusotsuse saanuid 833 summas 2,33 miljonit eurot. Nüüdseks on ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga toetuse abil liitunud 300 majapidamist ning toetust on välja makstud natuke enam kui 847 000 eurot. Taotlusvooru eelarve on 10 miljonit eurot ning taotlusi võetakse vastu kuni eelarve täitumiseni, kuid mitte hiljem kui 31.12.2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles