Aastavahetusel soovitatakse lemmikloomi toas hoida

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikud peaks aastavahetuse ilutulestiku ajaks tuppa jätma, eriti hea on, kui loom saab olla koos inimesega.
Lemmikud peaks aastavahetuse ilutulestiku ajaks tuppa jätma, eriti hea on, kui loom saab olla koos inimesega. Foto: Madis Sinivee /

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub loomaomanikke üles jätma aastavahetusel oma lemmikloomad koju ja soovitab õues elavad loomad tuppa tuua. Aastavahetuse ilutulestikuga kaasnevad valgussähvatused ja paugud võivad panna lemmikud ettearvamatult käituma.

"Loomad ei ole harjunud müra ega valgussähvatustega. Seetõttu võib aastavahetuse ilutulestik põhjustada loomades stressi ja panna nad põgenema. Paanikahoos ei ole loom enam kontrollitav – võib ennast rihmast või ketist lahti rabeleda, joosta teadmata suunas ja isegi ennast  vigastada," selgitas ELS-i otsese abistamise juht Margit Midro.

Midro soovitab viia lemmikloomad, sh ketikoerad, ilutulestiku ajaks tuppa, kuhu on müra vähem kosta. Toas tasub aknad kinni katta, et ei oleks näha häirivaid valgussähvatusi, ja panna mängima muusika. Loomulikult on hea, kui loomaga saab keegi tuppa jääda, sest ta tunneb end turvalisemalt, kui inimene on tema kõrval ja teda vajadusel rahustab. Kindlasti ei tohi looma kaasa võtta avalikule üritusele, kus lastakse ka ilutulestikku.

Kui loom paanikahoos siiski põgeneb, aitab lemmikut leida talle paigaldatud mikrokiip ja andmed lemmikloomaregistrites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles