Kolumn: haige laps

Signe Kadastik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Kadastik.
Signe Kadastik. Foto: Erakogu

Käib suur madin selle üle, milliste haigusnähtudega last võib kollektiivi viia ja millistega tuleb ta koju jätta. Pere- ja lastearstid on justkui eri meelt. Olen veendunud, et enamik lapsevanemaid jätaks kõhklemata köhas ja nohus mudilase koju paranema ja raviks köha viimse köhatuseni ja nohu viimse tilgani välja. Aga ... kõik ei saa seda teha.

Tööl on vaja käia. Kõigil ei ole lapsehoidjaid varnast võtta ja tänapäeval on mittetöötav vanavanem lausa omaette nähtus. Loomulikult on töötaval inimesel seaduslik õigus võtta hooldusleht, olla haige lapsega 14 päeva kodus ja saada selle eest “kolossaalset” tasu.

Hooldushüvitis arvutatakse hüvitise saaja eelmise kalendriaasta sotsiaalmaksustatud tulu põhjal. Arvutatakse välja hüvitise saaja keskmine päevatulu ja haigushüvitist makstakse päevatulust 80 protsendi ulatuses. Ja kui töötaja on just tööle asunud või lapsehoolduspuhkuselt naasnud, siis põhimõtteliselt ei saa ta tuhkagi. Raha rahaks, võiks mõelda, et laps on kõige olulisem. Ongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles