Kampaania juhib tähelepanu suitsetamise ohtudele

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruk suitsetamas.
Nooruk suitsetamas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tervise arengu instituudi (TAI) uus kampaania juhib tähelepanu suitsetamisest põhjustatud tervisekahjudele – loobumisel hakkab tervis paranema juba esimeste tundidega. 

"Tubakasuits kahjustab keha mitmel viisil, mida inimene kohe ei näe ega märka, ning kahjulikud protsessid käivituvad kohe, juba esimesest mahvist," ütles TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. "Sissehingatud tubakasuitsust imenduvad mürgised ained vereringesse ning pääsevad nii kõikjale inimese kehas. Tulemuseks võivad olla erinevad südame-veresoonkonnahaigused, millest tuntuimad on infarkt ja insult, samuti krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ning kasvajad. Kahjustada saab kõik, milleni tubakakeemia jõuab. Suitsetamine mõjutab nii viljakust, psüühikat kui ka igemeid ja hambaid."

Sammeli sõnul tasub suitsetamisest loobuda alati, ka siis, kui ollakse aastaid või aastakümneid suitsetanud. "Tubakast loobumine hakkab positiivselt mõjuma kohe, esimeste tundidega. Paraneb vererõhk, taastub lõhna ja maitsete tundmine, paraneb hingamine ja füüsiline võimekus. Ühe aastaga väheneb südamehaiguste risk poole võrra. Samuti hakkab vähenema vähirisk," selgitas ta. "Kui inimene loobub suitsetamisest enne 35. eluaastat, siis võib tema oodatav eluiga saada samaväärseks mittesuitsetaja omaga."

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on tubaka tarvitamine peamine ennetatav suremuse põhjustaja maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles