Teatrikriitikute silm läks Virumaal särama

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Klenskaja Sofja Ivanovna rollis lavastuses "Kuni ta suri".
Maria Klenskaja Sofja Ivanovna rollis lavastuses "Kuni ta suri". Foto: Rakvere Teater

Viiest teatrispetsialistist, kes vaatasid ERR-i kultuuriportaalis kokkuvõtvalt sisse möödunud teatriaastasse, jäi kolmele silma lavastusi Rakvere teatrist ja Virumaalt.

Hinnanguid andsid Sirbi teatritoimetaja Tambet Kaugema, teatrivaatleja Pille-Riin Purje, teatrikriitik Jaak Allik, Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk ja teatriteadlane Riina Oruaas.

Pille-Riin Purje mainis elamuste seas Kahe Rakvere juurtega noore mehe koostööd – Priit Põldma näidendit "Ilmavõõras", mille Saueaugu Teatritalus lavastas Ringo Ramul –, kiitis lavastuse mõtte- ja tundetäpsust, ansamblimängu ja isikupärast kujundisüsteemi.

Virumaa idapoolelt pälvis Purjelt kiitust Tartu Uus Teater Narva Kreenholmis – Ivar Põllu "Kremli ööbikud", mille lavastas Robert Annus. "Ses suvelavastuses nähti pigem turundustegu, mõnigi vastukajaja sööstis meediaturuplatsile kategoorilise oma pisuhännaga. Mind aga paelus rafineeritud stiilsus, Ivar Põllu järjepidev omateema: loovisiksuse kaitsetus ja ausus, mis eelkõige avanes Jaak Joala laulude sõnumis, tänu Märt Avandi skalpellina vahedale lavaelule, koosmõjus Juss Haasma uudse minoorse pastelsusega – finaalilaul "Unustuse jõel" on unustamatu," põhjendas ta.

Riina Oruaas tõstis aasta teatrisündmuste seas esile Narva nähtava tagasitoomise Eesti teatrikaardile: "Mõlemad Kreenholmis mängitud lavastused – Tartu Uue Teatri "Kremli ööbikud" ja Jarmo Reha "Oomen" suhestusid ümbritseva keskkonna, selle ajaloo ning tähendustega erinevatel viisidel nii muusikalises kui metafoorses mõttes, mis ongi nende peamine väärtus."

Jaak Allik nimetas isikupäraselt loetud vene klassikateoste seas Filipp Lossi lavastatud Ivan Turgenevi draamat "Kuu aega maal", mida Vene Teater mängis Sagadi mõisapargis. "Üle mitme aasta ongi hea meel Vene Teatri pärast, eesti kriitika on temast jälle kirjutama hakanud ning sugugi mitte ainult seepärast, et Eesti näitlejaid võib seal peaosades näha," nimetas Allik.

Suurepärase rolli loob Alliku hinnangul Maria Klenskaja Rakvere teatris Peeter Raudsepa lavastuses "Kuni ta suri".

Allikule valmistasid rõõmu veel Ringo Ramuli lavastused "Ilmavõõras" ja "Tähtede seis". Kõige fantastilisemaks inimeseks Eesti teatris 2018. aastal pidas Allik Tallinna Linnateatri uut peakunstnikku Kristjan Suitsu, kelle kujundatud on ka Ravere teatri "Paunvere poiste igavene kevade". (VT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles