Tapa vabastamise 100. aastapäeva tähistatakse taaslavastuslahinguga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusrong nr 7 Wabadus saab osa ka näidislahingust.
Soomusrong nr 7 Wabadus saab osa ka näidislahingust. Foto: Sander Ilvest

Täna möödub 100 aastat Tapa vabastamisest Eesti vabadussõjas ning seda meenutatakse soomusrongi number 7 Wabadus saabumisega Tapa raudteejaama ja näidislahinguga Männikumäel.

"Täna sada aastat tagasi vabastas Eesti rahvavägi Tapa vaenlastest," sõnas riigikantselei EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. "Täna ja homme peatub sel puhul Tapa raudteejaamas soomusrong, mis Tapale saabudes osaleb ka näidislahingus. Kahe päeva jooksul saab külastada soomusrongis näitust ning osaleda mälestusteenistustel, meenutamaks kangelasi, kes meie vabaduse eest langesid," lisas Kiho kolmapäeva hommikul.

Tapa valla kultuurispetsialisti Indrek Jurtšenko sõnul on Männikumäel toimuv taaslavastuslahing üks suuremaid Eestis. "Lahingus osalejaid on üle kahesaja, koos pealtvaatajate ja abijõududega küündib osalejate arv aga kindlasti üle tuhande. Kõik inimesed on oodatud vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud sündmustest osa saama. Näidislahingul saab ülevaate sajanditagusest lahingutegevusest ja ka sõdurisuppi proovida," rääkis Jurtšenko.

Jaanuaris peetakse viis taaslavastuslahingut: 6. jaanuaril oli see Lahinguväljal, täna toimub lahing Tapal, 13. jaanuaril Pagaris, 17. jaanuaril Reolas ja 19. jaanuaril Narvas. 

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks on 2019. aastal kavas üritusesari "Wabaduse teekond". Lisaks rahvamatkadele toimuvad näidislahingud ja mälestustseremooniad. Samuti liigub mööda Eestit soomusrong number 7 Wabadus. Lisainfot vabadussõja lahinguteel toimuvate ettevõtmiste kohta leiab veebilehelt www.EV100.ee.

Eesti vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab 2020. aasta 2. veebruarini, mil möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 2019. aastal keskenduvad sündmused Eesti vabadussõja 100. aastapäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles