Hooldaja ei ole pelgalt mähkmevahetaja

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Hooldaja on inimene, kes hooldekodus ja haiglas patsiendi või kliendiga kõige rohkem kokku puutub ja aitab tal hakkama saada keha, tunnete ja mõtetega. Hooldajalt oodatakse empaatiat, suhtlemisoskust, kohusetunnet, aga ka esma­abivõtete tundmist, hooldusteadmisi ning paljut muud.
Hooldaja on inimene, kes hooldekodus ja haiglas patsiendi või kliendiga kõige rohkem kokku puutub ja aitab tal hakkama saada keha, tunnete ja mõtetega. Hooldajalt oodatakse empaatiat, suhtlemisoskust, kohusetunnet, aga ka esma­abivõtete tundmist, hooldusteadmisi ning paljut muud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hooldajaid tööpostile leida on keeruline – töö on nii füüsiliselt kui ka vaimselt raske ja tasu pole teab mis suur. Vastu peavad need, kel endal jaksu ja tervist ning kes inimestest hoolivad. Lisaks on hooldajatele alates 1. jaanuarist 2020 kohustuslik kutsestandard ehk tuleb läbida koolitus ja teha eksam.

Rakvere haiglas viis aastat hooldajana töötanud Reine Roost (49) on õppinud hoopis rätsepaks ning sel alal ka pikalt töötanud – kuni õmblemine end tema jaoks ammendas.

“Töötasin neli aastat isikliku abistajana Sõmeru põhikoolis. Lepingu lõppedes mõtlesin, et õpiksin Lääne-Viru rakenduskõrgkoolis hooldustöötajaks,” räägib naine. Kui ta Rakvere haiglas töövõimalust uuris, pakutigi talle hooldaja kohta kirurgiaosakonnas.

Tagasi üles