Lastefond jätkab diabeedihaigete laste insuliinipumpade ostmise toetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliinipump.
Insuliinipump. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates käesoleva aasta algusest hakkas haigekassa 90 protsendi ulatuses hüvitama diabeedihaigetele lastele kaasaegsete insuliinipumpade soetamist, mis oskavad nahaaluse sensori abil ise veresuhkrut määrata ja vajadusel insuliini süstida, samas jätkab Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond nende diabeedihaigete laste toetamist, kellele haigekassa soodustus ei laiene.

Haigekassa kompenseerib alates 1. jaanuarist kuni neljaaastaste diabeedihaigete laste puhul uuema MiniMed 640G insuliinipumba hinnast 90 protsenti. Viie- kuni 18-aastaste laste puhul tasub haigekassa 90 protsenti uuema pumba hinnast viie aasta jooksul. Kui olemasolev seade ei ole töökorras, siis ühe pumba hinnast nelja aasta jooksul. Varem haigekassa poolt 50 protsendi ulatuses kompenseeritud vanema sensoriga Paradigm Veo insuliinipumba mudeli soodusmäär tõuseb samuti 90 protsendini. Lisaks toetab haigekassa ka diabeediraviks vajalike lisatarvikute soetamist.

Viie- kuni 18-aastaste laste pered, kes on varem ostnud oma diabeedihaigele lapsele vanema ja vähemate funktsioonidega pumba, jäävad haigekassa toetusest aga senikaua ilma, kuni eelnevast pumba soetamisest on möödas viis aastat. Siinkohal ulatab neile peredele abikäe lastefond, aidates heade annetajate toel katta 90 protsenti insuliinipumba MiniMed 640G maksumusest, kui uuem abivahend on lapsele arsti poolt näidustatud ja haigekassa retsepti saamiseni on jäänud rohkem kui 365 päeva.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Hein avaldab ülimat heameelt, et Eesti Haigekassa on alates käesoleva aasta 1. jaanuarist asunud 90 protsendi ulatuses katma uudseid MiniMed 640G pumpasid. "Paraku jäävad siiski osad pered kehva olukorda, kuna nad peavad ootama uue pumba saamist, kuni eelmise pumba kasutusaeg saab läbi," märgib ta. "Lastefond saab heade annetajate abil olla toeks peredele, kus arstid näevad vajadust uuema tehnoloogia järele, kuid mis perede jaoks tähendaks oma vahenditest väga suure summa leidmist," räägib Küllike Hein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles