Hagari pitsakohvikus näeb piiblimaale ja Rakvere näitustemajas piibliraamatuid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1739. aasta piibli tiitelleht.
1739. aasta piibli tiitelleht. Foto: Eesti Piibliselts

Rakvere kirikupäevade raames avatakse kolmapäeval kaks näitust: kell 17 piibliteemaline maalinäitus Hagari pitsakohvikus ning kell 18 piiblinäitus Rakvere näitustemajas.

72aastane soomlanna Ritva Vasama on tegelenud kunstiga terve elu. Kristlikud ja piibli teemad on olnud talle lähedased mitukümmend aastat. Vasama naivistlikud maalinäitused on olnud mitmes kirikus, näiteks Helsingi toomkirikus, aga ka Eestis. Siin on olnud tal mitu näitust koos Eva Jänesega.

“Ta tahab oma tööde kaudu tuua inimesed selle allika juurde, kust inimene saab jõudu, rõõmu, usaldust, tarkust ning lootust oma argipäeva. Üks pilt võib olla tee algus suurele muutusele inimese elus,” rääkis Ritva Vasama tütar Jaana Vasama.

Eesti Piibliseltsi korraldatud piiblinäitus Rakvere näitustemajas koosneb kahest osast: stendidest, kus antakse lühike ülevaade piibli kujunemise ajaloost, piibli tõlkimisest ja levitamisest maailmas ning eestikeelse piiblitõlke ajaloost. Teine osa on erinevates keeltes piiblid ja piibliosad.

XVII sajandil algas süstemaatiline piibli tõlkimine eesti keelde, see päädis aastal 1739 eestikeelse piibli väljaandmisega. Sellest sündmusest alates sai Põhja-Eesti murdest eesti kirjakeele alus. Näitus kajastab piibli ajalugu ning piibli ja eesti kirjakeele koosarengut.

Külalistel on võimalik tutvuda väga erineva vormi ja kujundusega piiblitega, samuti algkeelsete, soome-ugri ja teistes keeltes välja antud piiblitega.

Piiblinäitus jääb avatuks 15. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles