Rakvere trio toob NUKUsse lavastuse “Momo”

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Ende muinasjutt-romaan "Momo".
Michael Ende muinasjutt-romaan "Momo". Foto: Rahva Raamat

NUKU teatris teevad lavastuse “Momo” proove kolm Rakverest pärit teatriinimest: Mait Joorits, Priit Põldma ja Kristel Maamägi.

Michael Ende “Momo”, kummalise loo ajavarastest ja lapsest, kes inimestele varastatud aja tagasi tõi, lavastab Mait Joorits, dramatiseeringu autor on Priit Põldma ning lavastuse kunstnikutöö teeb Kristel Maamägi. “Selline asi jah – täitsa Rakvere invasioon,” lausus Priit Põldma muiates. Dramatiseerija sõnul on lavastuse loomine algfaasis ning pikemalt saab sellest kõnelda, kui hakatakse lähenema esietendusele.

“Momo” keskmes on linnakese serval amfiteatri varemetes elav tüdruk Momo, kellest ei teata, kust ta pärit on ega kes on ta vanemad, aga kel on eriline võime: ta oskab väga hästi kuulata. Kui temaga kõneleda, siis lahenevad mured ja tülid ning tõuseb lendu fantaasia. Momo saab linnaelanikele väga oluliseks sõbraks.

Linnakesse saabunud hallid härrad teevad aga elanikele ettepaneku hakata aega kokku hoidma, sest siis peaksid nad olema õnnelikumad ja edukamad. Aga kas on?

“On üks suur ja ometi päris igapäevane saladus. Kõik saavad sellest osa, igaüks tunneb seda, aga vähesed mõtlevad selle üle. Enamik inimesi võtab asja lihtsalt, nagu ta on, ja ei imesta sugugi. See saladus on aeg. Aja mõõtmiseks on kalendrid ja kellad, aga need ei tähenda midagi, sest igaüks teab, et üksainus tund võib tunduda nagu igavik, vahel võib see aga ka hetkena mööduda – olenevalt sellest, mida sel tunnil läbi elatakse. Sest aeg on elu. Ja elu elab südames,” on kirjutanud Michael Ende teoses “Momo”.

“Momo” põhineb Saksa laste- ja noortekirjaniku Michael Ende samanimelisel muinasjutt-romaanil, mis nägi ilmavalgust 1973. aastal. Eesti keeles ilmus “Momo” esimest korda 1994. aastal. Teose teemad on muutunud aja jooksul ainult aktuaalsemaks. “Momo” esietendub NUKU Ferdinandi saalis 14. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles