Rakvere modernse liivakella idee läheb konkreetsemaks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks võimalik liivakella asukoht on bussijaama taga promenaadi otsas.
Üks võimalik liivakella asukoht on bussijaama taga promenaadi otsas. Foto: eskiis

Kui kõik hästi läheb, võib Rakvere kesklinna mõne aja pärast kerkida modernne liivakell, mis peaks turiste vallimäelt ka allapoole meelitama.


Disainer Priit Verlin ütles, et korra juba napilt rahastusest ilma jäänud liivakella idee läheb uuele ringile ning Kihleveres Formingu töökojas on valmimas selle prototüüp, et näha, kuidas ilmastik erinevatele materjalidele mõjub.


Äsja käis ta tehniliste lahenduste kinnitamiseks Riias automaatikamessil “TechIndrusty 2011”.
“Mõningad mehhanismid on veel vaja läbi mõelda, mõned andurid ja reduktorid. Riias olid kõik need automaatika pakkujad koos ja saigi leida sealt partnereid,” rääkis Verlin, kes on ka Rakvere sümboliks oleva Tarva skulptuuri idee autor, samuti on ta linnuses asuva suurtüki üks valmistajaid.
“Tähtis, et ei tekiks sellist jama, nagu Tallinnas vabadussambaga. Tahame talvel liivakella testida, sest võib juhtuda, et järgmisel aastal läheb tegemiseks,” sõnas Verlin.


Liivakell tuleb kokku kümne meetri kõrgune, pöörlev kellaosa on kuus meetrit, graanulite materjaliks on kaalumisel mitu varianti. “Just lüüs on üks keerukamaid elemente, kuidas need terad hakkavad liikuma, see hakkab langema laialt nagu kosk ja on seetõttu efektne vaadata, kindel on see, et liiv sinna sisse ei tule,” rääkis Verlin.
Kell hakkab keerama iga tunni tagant. Üleval loeb aega elektronkell, kus samuti asuvad numbrid ebatavaliselt üksteise kohal, justkui markeerides liivakella aja kulgemist.
Priit Verlini sõnul käib liivakella asukoha ümber veel arutelu. Algselt plaanis ta selle paigutada promenaadi otsa, Ly poe ja bussijaama lähedale, kuid on teisigi võimalusi, näiteks keskväljakul.


Idee liivakell kesklinna püstitada oli see, et turistid tuleksid vallimäelt ka allapoole ning koos sellega jätaks kesklinna äridesse raha.
”See rahvahulk ja see rahasumma pole sugugi väike, oleks meie kohvikutele ja äridele väga suur tugi,” tähendas kujundusbüroo Loorber tegevjuht ja disainer.
Ta ütles, et see pole lihtsalt skulptuur, vaid seda saab iga tund toimimas näha.


Kuigi hingelt on Priit Verlin kunstnik, meeldib talle robootika ja ta otsib erinevaid tehnilisi lahendusi.
Tal on praegu käsil ka üks väga huvitav projekt, millest veel rääkida ei saa. “Võin nii palju öelda, et otsin tehisnägemist ehk sensorit roboti juhtimiseks,” jättis disainer Priit Verlin otsad lahtiseks.


Rakvere linnavalitsuses on liivakella idee heaks kiidetud ning selleks mitmest fondist raha taotletud. Liivakell võib maksma minna kuni 100 000 eurot.
Avalikku liivakella võib leida nii Budapestis kui Tokyos, kuid sealsed lahendused on palju lihtsamad, sellist asja nagu liivakella torn, pole olemas ja tõenäoliselt saab tegu olema maailma kõrgeima liivakellaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles