Juristid jälgivad Sinihabeme protsessi

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Trumm doktor Schaadi kaitsja rollis.
Uno Trumm doktor Schaadi kaitsja rollis. Foto: Tarmo Truss

Viru maakohtu Rakvere kohtumajas mängitavat harrastusteatri KaRakTer lavastust “Sinihabe”, kohtuprotsessi, mis peaks välja selgitama, kas doktor Schaad mõrvas ühe oma paljudest naistest, on vaatamas käinud nii mõnigi jurist.

Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo ütles, et läks “Sinihabet” vaatama, sest mängukoht – kohtusaal – tekitas elevust. “Käisime vaatamas peaaegu kogu kollektiiviga. Väga head muljed jäid lavastusest. Võin seda öelda meie kõigi nimel. Mängukoha valik oli geniaalne!” rääkis ta.

Prokurör tõdes, et kohtupidamist oli pealtvaataja positsioonilt huvitav jälgida, samas kippus professionaalne pilk vaatamist pisut segama. “Ikka mõtlesin, kuidas protsessil tegelikult on, mida peab jälgima, kuidas küsitlema, aga ega see väga ei häirinud. Üks asi on elu, teine asi teater. Põnev oli igatahes,” kõneles Sirje Merilo.

Prokurör tunnistas, et oli varem KaRakTerist küll kuulnud, kuid polnud ühtegi lavastust näinud. Kohtusaalis nähtu äratas aga kollektiivi vastu huvi. “Lugesin hiljem, et tegu on väga tiheda esinemisgraafikuga teatriga,” märkis ta.

Vandeadvokaat Arri Tooming omanimelisest advokaadibüroost ütles, et “Sinihabe” jättis talle hea mulje, ehkki ta läks tükki vaatama teatud eelhoiakuga, sest seda mängiti kohas, kus ta iga päev või vähemalt paar korda nädalas oma tööasjus toimetab. “Lavastajale ega harrastusnäitlejatele pole midagi ette heita, vaid mõni koht tundus veel natuke toores,” lausus ta.

Laval toimuv sarnanes Toominga sõnul igati reaalse kohtupidamisega ning rollisooritused vastasid tegelikkusele. “Nähtu sarnanes meie igapäevatööga, ükski roll polnud kuidagi üle pingutatud. Oleks ehk võinud isegi natuke avatumalt mängida ja kaitsja – teda jälgisin muidugi rohkem – ehk rohkem liikuda,” arutles advokaat.

Kohtumaja saali pidas Arri Tooming “Sinihabemele” väga sobivaks mängupaigaks. Mängu jälgimine saali poolelt, kuhu advokaat protsessil istuma ei satu, tundus Toomingale üsna samasugune kui kaitsja kohalt vaadates. “Suurt vahet ei ole,” sedastas ta.

Tiit Alte lavastatud Max Frischi teost “Sinihabe”, mille nimiosas on Ivo Leek, saab sel hooajal vaadata veel täna ja homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles