Rakvere lihakombinaat ütleb Eesti seakasvatajate lepinguid üles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat.
Rakvere lihakombinaat. Foto: Marianne Loorents

Mitu seakasvatajat on saanud Rakvere lihakombinaadist kas sigade ostmise lepingu lõpetamise teate või pole lõppenud lepinguid pikendatud, lihatööstus ostab praegu sigu Soomes asuvast sõsarfirmast, kirjutab Maaleht.

Seakasvataja ja TÜ Viru Lihaühistu juhatuse liige Ermo Sepp ütles, et seakasvatajaid ühendava tulundusühistu aastane leping Rakvere lihakombinaadiga lõppes veebruari algul. "Meile öeldi praegu leping üles ehk uut lepingut enam ei tehtud," selgitas ta.

Rakvere lihakombinaat on Eesti kõige suurem lihatööstus, ja kui see ei võta enam kohalike kasvatajate sigu vastu, mõjutab see kogu siinset seakasvatussektorit.

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul pole ettevõttel plaanis Eestist pärit sealiha Soome omaga asendada. "Ostame Soomest HKScani enda süsteemist sigu vähesel määral ja kasutame seda liha muu hulgas ka Soome turule valmistatavate toodete jaoks."

Ta selgitas, et HKScan Estonia on jätkuvalt tütarettevõtte Rakvere Farmid kaudu Eesti suurim seakasvataja, mis tähendab, et peale enda seafarmide on neil pikaaegsed koostööpartnerid.

"Lisaks ostame vastavalt turunõudlusele vabaturult ehk Eesti farmeritelt sigu juurde," ütles Mere. Kõigi väljaspool Rakvere Farme olevate seakasvatajatega pole lepinguid lõpetatud. Viru Agro juhatuse liige Alar Põldmaa ütles, et nende leping Rakvere lihakombinaadiga kehtib ja see on üks koht, kuhu nad oma sead müüvad.

Soome lihakontsern HKScan teenis mullu 49,5 miljonit eurot ärikahjumit (EBIT), ning ehkki neljandas kvartalis tulemused veidi paranesid, plaanib firma uusi suunamuutusi.

Jaanuarist detsembrini oli firma müügitulu 1,72 miljardit eurot, aasta varem oli see 1,81 miljardit. EBIT paisus tunamulluselt –40,3 miljonilt aga –49,5 miljonile eurole, selgub aruandest.

HKScani Balti üksuse 12 kuu käive kasvas aastaga 158,7 miljonilt 162,1 miljonile eurole, kui tunamullu moodustas EBIT 4,4 miljonit eurot, siis mullu oli see 700 000 euroga miinuses. Neljanda kvartali käive kasvas 39,7 miljonilt 41,4 miljonile, kahjum EBIT-i järgi aga 500 000 eurolt 900 000 eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles