Palju õnne, Eesti ehk vabariigi sünnipäev läbi piduliste silmade

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David O`Brock koos perega üheaegselt abikaasa tädi ja Eesti vabariigi sünnipäeva tähistamas.
David O`Brock koos perega üheaegselt abikaasa tädi ja Eesti vabariigi sünnipäeva tähistamas. Foto: David O`brock

Virumaa Teataja palus Lääne-Virumaa tuntud inimestel ja eri elualade esindajatel jagada pilte nende tänaõhtustest tegemistest Eesti vabariigi sünnipäeval või selle tähistamisest. Allpool toome teieni väikese põneva valiku koos asjaosaliste omapoolsete kommentaaridega.

Karell kiirabi soovib kõigile tervet vabariigi aastapäeva.
Karell kiirabi soovib kõigile tervet vabariigi aastapäeva. Foto: Erakogu

Karell kiirabi töötajad soovivad kõigile tervet vabariigi aastapäeva. "Üks väljakutse on olnud, aga midagi väga hullu pole juhtunud," lausus kiirabibrigaadi juht Markel Pajupuu õhtul kella 21 paiku. "Eesti riigi tervis on hea." 

Kaido Höövelson hindab lihtsat, kuid pidulikku ja maitsvat kohalikku pidurooga.
Kaido Höövelson hindab lihtsat, kuid pidulikku ja maitsvat kohalikku pidurooga. Foto: Erakogu

Poliitikaase siirdunud endise sumomaadleja ja tänase ettevõtja Kaido Höövelsoni pere pidulaual on vabariigi sünnipäeval tähtsal kohal kohalik toit. "Räim, heeringas, munad, Peipsi sibul, küüslauk, must leib ja muidugi kodune kartul. Lihtne, pidulik ja maitsev. Immuunsüsteemi turgutaja," ütles Vinni vallas elav vägilane.

Matsimoka lihatööstuse üks juhtfiguure Jan Inno ja tema pere vabariigi aastapäeval.
Matsimoka lihatööstuse üks juhtfiguure Jan Inno ja tema pere vabariigi aastapäeval. Foto: Erakogu

Matsimoka lihatööstuses finantsi, arenduse ja tootmise planeerimise eest hoolt kandev Jan Inno kõneles, et tema tööpäev algas Eesti sünnipäeval kell kuus hommikul. "Käisin tootmises, kus seadistasin kaubakaalu ning viisin müügikohtadesse kaupa juurde, sest autojuhil oli vaba päev täna," rääkis ta.

Enne keskpäeva töölt koju jõudes vaatas Jan Inno koos perega teleri vahendusel paraadi ja viis seejärel tütar Mirelli lasteaiakaaslase sünnipäevapeole. Kella kuueks õhtul kogunes Jani pere vend Steni juurde, kus tähistatakse Eesti vabariigi aastapäeva.

Juuresolev pilt ongi tehtud Sten Inno kodus. Pildil on Jan Inno, tema abikaasa Liina, lapsed Mirtel ja Marta ning vennanaine Maiken. Pildilt puudub fotograafi rollis olnud Sten Inno.

Salla küla mees Hando Kuntro koos perega Eesti sajandal sünnipäeval aasta tagasi oma koduõuel.
Salla küla mees Hando Kuntro koos perega Eesti sajandal sünnipäeval aasta tagasi oma koduõuel. Foto: Erakogu

Väike-Maarja valla Salla küla hing Hando Kuntro saatis lahkelt fotojäädvustuse möödunud aastast, kui Eesti riik pidas ümmargust sajandat sünnipäeva. Seda põhjusel, et tegemist oli nii tema kui ka lähikondsete jaoks märgilise tähtpäevaga.

Tänane päev on Kuntro jaoks täpselt sama oluline ja piltki võiks välja paista identne. Sellelt võiksid vastu vaadata nii tema ise, perenaine Liivi, lapsed Kadri ja Kustav kui ka koerad Säde ja Berni. "Igavesti vahva pilt, koerad ja kõik on kambas," lausus Hando Kuntro. "See oli see hetk, kui terve Eesti pildistas."

Tõsi, möödunud korral tegi kännujuurtest meisterdatud mootorratta taustal ülejäänutest pilti perepoeg Kustav, mistõttu noormees ise pildile ei mahtunud.

Presidendi vastuvõttu Hando Kuntro telerist täna ei vaata. Seda lihtsalt põhjusel, et tal pole lihtsalt pildikasti jälgimise harjumust. "Ei taha. Olen juba kaugeks jäänud televiisorist," tähendas ta. "Täna tuli sõber Karl Madis üle ukse ja kinkis tordi. Nii, et oleme varustatud hästi," rääkis ta ja lisas, et head-paremat sai ostetud eile ka maakonnakeskusest.

David O`Brock koos perega üheaegselt abikaasa tädi ja Eesti vabariigi sünnipäeva tähistamas.
David O`Brock koos perega üheaegselt abikaasa tädi ja Eesti vabariigi sünnipäeva tähistamas. Foto: David O`Brock

Rakveres elav ameeriklane David O`Brock, kes on juhtinud mitut edukat Eesti ettevõtet, lausus, et toreda kokkusattumusena tähistatakse pereringis täna suisa kahte olulist sündmust üheaegselt: sünnipäev on nii tema abikaasa tädil kui ka Eesti riigil.

Palvele saata võimalusel üks enda tehtud pilt koosviibimisest reageeris O`Brock kiirusega, mida kadestaks nii mõnegi ajakirjandusväljaande uudistetoimetus. Kooskõlastanud palve eelnevalt pidulistega ja saades neilt nõusoleku, saabus meeleoluks jäädvustus mõne minutiga.

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonnas käib tavapärane töö. Naeratada suudavad vaatamata keerulistele olukordadele hetkeks siiski nii patsient (paremal) kui ka tema abistajad.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonnas käib tavapärane töö. Naeratada suudavad vaatamata keerulistele olukordadele hetkeks siiski nii patsient (paremal) kui ka tema abistajad. Foto: Markel Pajupuu

Kiirabiõel ja brigaadijuhil Markel Pajupuul on töövahetuse alguseni jäänud mõni tund, kuid ajakirjaniku kõne tuleb talle hetkel, kui mees on pojaga ...Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonnas. "Olen parasjagu EMO-s. Pojal on väikene trauma, kukkus oma jalaga kuskil," lausub ta.

Juuresoleval pildil uurivad Mark-Kristjani trauma tõsidust ja osutavad talle abi Getter Taal ja Teesi Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles