Urmas Lennuk toob lavale “Kontserdi diktaatorile”

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Tommingas ja Eva Püssa lavastuses "Kontsert diktaatorile".
Aivar Tommingas ja Eva Püssa lavastuses "Kontsert diktaatorile". Foto: Gabriela Liivamägi

Vanemuise väikeses majas esietendub 3. detsembril Urmas Lennuki lavastuses Ronald Harwoodi psühholoogiline triller “Kontsert diktaatorile”.

Briti kirjaniku näitemäng viib 1946. aasta Berliini, kus Ameerika major natsismikuritegude uurijana süüdistab maailmakuulsat dirigenti Wilhelm Furtwänglerit kollaboratsionismis. On ajalooliselt tõestatud fakt, et Furtwängler aitas paljudel juutidel Hitleri režiimi eest põgeneda, ent uurijale ei anna rahu, et samal ajal, kui sajad tuhanded inimesed kannatasid Hitleri ebainimlikult julmade tegude tõttu, eraldas andekas muusik end ümbritsevast elust ning keeldus nägemast toimuvat, elades vaid muusikale.

Vanemuise draamajuhile Urmas Lennukile on see esimene lavastus selles teatris. “Kindlasti ei maksa oodata õpetlikku ajalootundi dirigent Furtwängleri kohta. Mind ei huvita suured loojad oma eluvõõruses ja pimedas usus oma loomingu kõikvõimsusse. Mind huvitavad rohkem need inimesed, kes minuga koos poes piima ostavad ning bussi ootavad. Sellest lähtuvalt on ka lavastus keskendunud Ameerika kindlustusuurijale, major Arnoldile. See on lugu elust ja selle ebaõiglusest. Sõjast, mängust ja poolte valimisest. Ja sellest, kuidas selle kõige keskel inimeseks jääda. Kas elusalt või surnult. “Kontsert diktaatorile” on eksistentsiaalne triller,“ tutvustas lavastust Urmas Lennuk.

Näidendi on tõlkinud Kalle Hein, kunstnikutöö teeb Ellen Cairns (Šotimaa), valguskujunduse Andres Sarv. Lavale astuvad Aivar Tommingas, Jüri Lumiste, Marika Barabanštšikova, Eva Püssa, Robert Annus ja Rein Pakk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles