Pikali post ootas kolm päeva koristajat (3)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidepost takistas Aia tänaval liikust laupäevast esmaspäevani.
Sidepost takistas Aia tänaval liikust laupäevast esmaspäevani. Foto: Vladislav Musakko

Rakveres Aia tänaval laiutas kogu nädalavahetuse ja osa esmaspäevagi keset teed pikali kukkunud sidepost, sulgedes seejuures liikluse. Keemiarünnaku või maavärina korral käivitunuks ilmselt kriisiplaan, üks suvaline post paistab olevat aga selline tühiasi, et selle koristamise reglement puudub.

Millal post teele vajus, pole täpselt teada. Igatahes sulges see Aia tänaval liikluse juba laupäeva ennelõunal. Esmaspäeval töölemineku ajal lebas post endiselt paigal ja kohalikud elanikud juba ironiseerisid, et ilmselt oodatakse järgmist suuremat tuult, mis posti tagasi püsti lükkab.

Tegelikult polegi asjad nii lihtsad, et koristame posti ära ja kogu lugu. Vähemalt ametnike arvates.

Päästeamet sai teele vajunud postist teate laupäeval ja ametkonna pressiesindaja sõnul on vastavas raamatus kirjas, et olukorrast teavitati Rakvere linnavalitsust (kirja teel!) ja Elektrilevi. Paraku polnud kummastki teatest suuremat kasu: ei saa eeldada, et linnavalitsuses istub nädalavahetusel keegi ametnik laua taga ning loeb kirju, samuti on praeguseks selgunud, et tegemist pole mitte elektri-, vaid sidepostiga ja Elektrilevi ei puutu asjasse. Esmaspäeval said ametnikud teada, et post kuulub hoopis Teliale, ning pärast seda hakkasid asjad lõpuks liikuma.

Rakvere linnavalitsuse teedeinsener Lennart Korbe, kes posti saagat lahendama hakkas, ütles, et temani jõudis vastav info esmaspäeval. "Regulatsioon, kuidas info liikuma peaks, tegelikult puudub," tõdes Korbe. "Kui ma ise niisuguseid asju märkan või keegi teab mulle helistada, siis ma loomulikult hakkan ka nädalavahetusel tegutsema, kuid antud juhul puudus mul info," lisas ta.

Päästeameti pressiesindaja ei osanud täpsustada, kas ja kuidas info liikumist päästeametis jälgiti. "Kuna korduvväljakutseid ei tulnud, ei osatud meil ka kahtlustada, et see post on ikka veel teel," oletas ta. "Tegelikult peaks olema omavalitsustes ka kriisikontakt, mis vastab 24/7, aga kas see Rakvere linnas ka tegelikkuses toimib, seda ma öelda ei oska," ütles pressiesindaja.

Rakvere linnal ja vallal on olemas ühine kriisikomisjoni põhimäärus. Kas kriisipuhuse kontaktisiku telefoninumber kusagil päästekorraldaja märkmikus eksisteerib, seda ei õnnestunud Virumaa Teatajal välja selgitada. Võimalik, et antud juhul ei peetud kriisialarmi ka vajalikuks, sest lõppude lõpuks oli tegemist vaid ümber kukkunud postiga.

"Imestan, et päästeteenistus teavitas teele kukkunud postist Elektrilevi," lausus Lennart Korbe. "Neil peaks olema vastav pädevus küll, et juhtmete põhjal kindlaks teha, kas on elektri- või sidepost."

Omaette küsimus on aga posti omanikuga, kelleks on Telia. Kui Virumaa Teataja püüdis ettevõttega kõnealusel teemal ühendust saada, siis ei leidnud ajakirjanikud mitte ühtegi kontaktnumbrit. Ainus võimalik kõneisik tundub olevat pressiesindaja, kuid ka tema suhtleb vaid e-kirja teel ja eile kell 14.48 saadetud kirjale lehe trükkimineku ajaks vastust ei tulnud.

"Mina sain nendega kontakti tänu sellele, et tunnen üht nende siinset töötajat ja mul on tema isiklik telefoninumber," mainis Lennart Korbe. "Tema pole ka otseselt selle ala mees, aga andis teabe vähemalt edasi."

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles