Vinni valla ilusat algatust varjutab vallavanema küsitav tegevus

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud omavalitsusjuhid on korduvalt rõhutanud, et on vallavanemad 24/7. Vinni vallavanem Rauno Võrno näikse seda mitte pooldavat – tema saadab sotsiaalmeedias oma sõpradele kirju tavakodanikuna isegi siis, kui see puudutab konkreetselt omavalitsusega seonduvat.
Paljud omavalitsusjuhid on korduvalt rõhutanud, et on vallavanemad 24/7. Vinni vallavanem Rauno Võrno näikse seda mitte pooldavat – tema saadab sotsiaalmeedias oma sõpradele kirju tavakodanikuna isegi siis, kui see puudutab konkreetselt omavalitsusega seonduvat. Foto: Marianne Loorents

Vinni vallaelanikud said esimest korda kaasa lüüa omavalitsuse tänavusest eelarvest 25 000 euro kulutamisel, kuid seda varjutab vallavanem Rauno Võrno katse hääletustulemust mõjutada.

Vinni valla kaasava eelarve tarvis tehtud kahest ettepanekust sai rahvahääletusel enam hääli, 340, ettepanek rajada Vinni nüüdisaegne koerte mänguväljak. Ettepaneku tegi valla kantseleispetsialist Kätlin Pugri.

Teine hääletusel olnud ettepanek projekteerida Kakumäe küla Laane tänava valgustus kogus 142 häält. Ettepaneku tegi Vinni vallavolikogu liige Vello Tafenau.

Hääletamisel osales 484 vallakodanikku. Seega saavutas koerte mänguväljak veenva enamuse. Paraku aga valitseb kahtlus, et hääletust on mõjutanud Vinni vallavanem Rauno Võrno. Toimetusele on teada mitu inimest, kellele vallajuht saatis sotsiaalmeedias kirja, milles soovitas hääletada koerte mänguväljaku poolt. Soovi põhjendas Võrno sellega, et Kakumäe küla Lääne tänava valgustusele leiab ta eelarvest vahendeid.

Vinni vallavolikogu liige Vello Tafenau selgitas, et Kakumäe valgustus läheb nagunii rekonstrueerimisele, kuid selle rahastamisega kaasavast eelarvest sooviti teha rohkem kui esialgu plaanitud. Tafenau tunnistas, et temanigi on jõudnud info vallavanema sekkumisest hääletusse. Tafenau sõnul on tema käsutuses koguni kiri, mis vallavanem kodanikule saatis.

"Minu meelest ei ole eetiline," andis volikogu liige hinnangu vallajuhi käitumisele. "Kui valla tegevjuht otseselt mõjutab protsesse," täpsustas Tafenau ja lubas selle teema tõstatada Vinni vallavolikogu järgmisel istungil.

Toimetus pakkus Võrno tegevuse üheks motiiviks torpedeerida opositsiooni pakutut ehk Kakumäe varianti. Tafenau seda ei kommenteerinud. "Vinni vallas toiduahel toimib," sõnas ta. Tafenau meenutas, et pärast haldusreformi ei võetud ühinenud valla volikogu komisjonidesse liikmeid väljastpoolt keskerakonda. Pärast protesti seda siiski tehti. Tafenau hinnangul on juhtimine vallas varasemaga võrreldes muutunud demokraatlikumaks.

Kaasavast eelarvest rääkides nägi rahvaasemik positiivset poolt. Esialgne kartus, et rahvas ei lähe kaasa, oli asjatu. Konkursile laekus kuus ettepanekut, hääletamisest võttis osa ligi pool tuhat inimest. "Ettevõtmine oli positiivne, aga eks sinna väike plekk jääb külge," sõnas Tafenau.

Toimetuse esitatud infopäringule vastas Vinni valla kultuuri- ja avalike suhete nõunik Hilje Pakkanen, et infopäringus toodud vihje vastab tõele. "Kodanik Rauno Võrno saatis sotsiaalmeedias oma Facebooki sõpradele teate, milles soovitas toetada koerte mänguväljaku rajamist," öeldakse vastuses.

Vastusest nähtub, et Vinni vallavanem Rauno Võrno saatis omavalitsuse kaasavat eelarvet puudutava hääletuse kohta kirju eraisikuna ja oma sotsiaalmeedia sõpradele.

Toimetus küsis kommentaari Lääne-Viru maakondliku talituse juhilt Tarmo Mikkalilt. "Sellesse saab suhtuda nii, kuidas keegi suhtub," sõnas Mikkal, kes konkreetset hinnangut ei andnud. "Facebooki kaudu võib sõpradele igasuguseid asju kirjutada," sõnas ta ja lisas: "Sõbrad peavad vaatama, kas hääletada või ei – see on ju nende otsustada."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles