Uus-Meremaal veresauna vahetus läheduses viibis Rakverest pärit maailmarändur (12)

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad aitamas terrorirünnaku ohvrit Christchurchis.
Päästjad aitamas terrorirünnaku ohvrit Christchurchis. Foto: Mark Baker / AP / Scanpix

Rakvere juurtega filmitegija Ander Pais võttis mullu suvel koos sõber Henri Laumetsaga suuna kääbikute koju Uus-Meremaale, et 2019. aasta sügisel uus reisiseriaal teleekraanile tuua. Noormehed peavad aktiivselt blogi "Kääbiku radadel", mille vahendusel saab teada ka seda, et hiljutine massimõrv Uus-Meremaal toimus noortele üsna lähedal.

Ander ja Henri postitasid sotsiaalmeediasse: "Täna on Uus-Meremaa ajaloo üks süngeimaid päevi. Christchurchis, kus ka meie hetkel viibime, toimusid mitmes kohas massitulistamised. Meiega on kõik korras ja oleme turvaliselt kodus. Avaldame kaastunnet ohvrite omastele."

Ander Pais rääkis, et tulistamise hetkel viibisid nad sündmuspaigast kõige enam viiesaja meetri kaugusel. "See, mis tänavatel toimus, oli päris hirmutav, sest inimesed olid väga segaduses, hirmunud, skeptilised," kõneles Pais. Ta kirjeldas, et poed suleti hetkega ning inimesed ei julgenud tänaval liikuda.

Praeguseks on olukord Christchurchis, mis Ander Paisi hinnangul on umbes Tallinna-suurune linn, enam-vähem stabiliseerunud. Kui esialgu suleti suuremad tänavad ja linn muutus nii-öelda kummituslinnaks, siis nüüd hakkab tavapärane elu tasapisi tagasi tulema.

"Tegelikult on kõigest alles nii vähe möödas, et ega see pole veel päriselt kohale jõudnud, mis juhtus," oletas Pais. Ta rääkis, et kui nad Henriga videoreportaaži tegid, siis nuttis läheduses üks mosleminaine südantlõhestavalt. "Ei taha mõeldagi, mis valu tema hinges oli. See oli karm," märkis noormees.

Oma plaane noormehed juhtunu pärast vähemalt esialgu muutma ei hakka, kuid ettevaatlikuks tegi juhtunu neid kindlasti. "Eks lähipäevad tulevad sellised kodusemad," ütles Ander Pais.

Christchurchi mošees toimunud rünnakus hukkus 40 inimest. Hiljem teatasid võimud veel üheksa inimese hukkumisest. Austraalia meedia andmeil oli ründaja pärit Uus-Lõuna-Walesi osariigist, mille pealinn on Sydney.

Vaata ka videot.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles